Ministers informeren Tweede Kamer over uitkomsten onderzoeken oorlogswrakken

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en haar collega Ank Bijleveld (Defensie) hebben de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de uitkomsten van twee expedities naar oorlogswrakken in Maleisië en Indonesië. In beide landen gaat het om illegale berging.

Indonesië

Nederland en Indonesië hebben in juni gezamenlijk maritiem-archeologisch onderzoek uitgevoerd op de locaties van de wrakken van Hr. Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en de Hr.Ms. Kortenaer. Aanleiding was de illegale berging op de drie Nederlandse oorlogswrakken in de Javazee.

Van de betreffende wrakken resteert naar schatting 5 tot 15 procent. Ter plekke wijzen grote hoeveelheden dik touw en gaten in de bodem erop dat een bergingsmethode is gebruikt waarbij met een zwaar blok de scheepsconstructie in stukken wordt gebroken.

Nederland en Indonesië gaan nu beheersplannen opstellen voor de drie locaties, die als oorlogsgraven van cultuurhistorisch belang zijn en bescherming verdienen als plaats van herdenking voor de nabestaanden.

Maleisië

Een team van Nederlandse en Maleisische experts voerde begin juli een expeditie uit naar de locaties van de onderzeeërs O16 en de KXVII. Beide onderzeeboten blijken grotendeels verdwenen als gevolg van illegale berging.

Van de O16 zijn nog slechts enkele restanten aanwezig. Van de KXVII rest, buiten zeer kleine fragmenten, alleen nog een afdruk in de zeebodem.

Nederland en Maleisië gaan verder onderzoek doen naar wat er gebeurd is met de verdwenen wrakken.

Nabestaanden geïnformeerd

Op zaterdag 12 oktober zijn de bij Defensie bekende nabestaanden geïnformeerd over de uitkomsten van beide expedities. Vertegenwoordigers van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Buitenlandse Zaken en Defensie waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Extra geld

Vanuit Erfgoed Telt heeft minister Van Engelshoven extra geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar en beheer van scheepswrakken in het buitenland. De expedities naar de wraklocaties in Maleisië en Indonesië stonden onder leiding van de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en zijn uitgevoerd binnen het programma Maritiem Erfgoed Internationaal.

Foto: Expeditieleden uit Maleisië en Nederland herdenken de omgekomen bemanningsleden van de twee onderzeeërs in Maleisië.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.