Modernisering Nationaal Register Mobiel Erfgoed

De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), koepelorganisatie van en voor mobiel erfgoed, begint met een professionaliseringsslag. De bestaande database wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat particulieren, overheden en tal van organisaties er gemakkelijk gebruik van kunnen maken.

Het bestaande register, opgezet rond de eeuwwisseling, is gedateerd. Een goed werkende database is volgens de MCN van groot belang: zo raadplegen nationale (cultuur)fondsen het register voordat subsidies verleend worden, geeft het het ministerie van OCW inzicht in welke historische voertuigen in musea aanwezig zijn en welke varen, vliegen en rijden op de weg of op rails.

Zoekmachine

Voor de erfgoedwereld en voor particulieren is het register een ‘leuke en interessante zoekmachine’ als men meer te weten wil komen over mobiel erfgoed dat je in Nederland tegen kunt komen, in het wild of tijdens evenementen die in het land georganiseerd worden.

De noodzaak voor de modernisering van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME) én voor een professionaliseringsslag lagen volgens de MCN al jaren voor de hand; het is voor vrijwilligers (bijna) geen doen om een goed functionerend register te vullen én up-to-date te houden.

De verwachting is dat rond 400.000 objecten geregistreerd zullen worden. Dankzij ondersteuning van verschillende partijen uit de mobiel-erfgoedwereld, het Nederlands Transport Museum én een bijdrage van het Mondriaan Fonds, kan nu worden begonnen.

Gebruik

Het nieuwe register zal in de toekomst gebruikt kunnen worden door overheidsorganisaties om bijvoorbeeld historisch waardevolle wegvoertuigen toe te laten in milieuzones of om vliegtuigen vanwege hun cultuurhistorische waarde speciale ontheffingen te verlenen.

Voor eigenaren van historische schepen kan het voordelen opleveren als het gaat om ligplaatsen of voor historisch waardevolle railvoertuigen als men van het nationale spoorwegnetwerk gebruik wil maken. Bovendien zal het de fondsen een (nog) beter inzicht geven in de culturele waarde voor de ‘Collectie Nederland’.

Verwachting wordt dat het gemoderniseerde register over anderhalf tot twee jaar operationeel zal zijn. Tot het moment dat het nieuwe register kan worden gevuld, kunnen objecteigenaren terecht in het bestaande register, dat overgezet wordt naar het nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.