Ga naar de inhoud

Molen Meerhout wint Erfgoedprijs 2020                            

De lokale afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt in Vlaanderen heeft de Erfgoedprijs 2020 gewonnen voor restauratie en herbestemming van de molen van Meerhout tot bezoekerscentrum voor het Grote Netewoud.

De winnaar ontvangt 10 mille. Beide andere laureaten (Kerkfabriek H. Pauls en Vrienden van het Brouwershuis) kunnen elk 5.000 euro tegemoet zien.

De provincie Antwerpen lanceerde de award, met focus op onroerend erfgoed, vorig jaar. In totaal zijn 11 dossiers ingediend. De meeste worden gedragen door gedreven vrijwilligers. Uit de kandidaten selecteerde een vakjury een erepodium van drie projecten.

MONUMENTAAL zet het trio laureaten op een rij.

Molen van Meerhout

Winnaar de molen van Meerhout geniet een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw. In 2011 zag de toekomst er weinig rooskleurig uit voor het 17e-eeuwse molenhuis.

Door engagement van velen, getrokken door Natuurpunt, zijn de gebouwen gerestaureerd en herbestemd als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud.

De jury waardeert het draagvlak dat met dit project werd gecreëerd. Bovendien komen er verschillende aspecten van erfgoed samen – bouwkundig, landschappelijk, industrieel-archeologisch – en dat met sterke educatieve werking.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Luk Lemmens kreeg de molen van Meerhout een nieuwe toekomst dankzij de inzet van vrijwilligers en lokaal vakmanschap. “Dit is niet slechts een verhaal van stenen, het vertelt ook over mensen. Inbedding in de lokale gemeenschap is de beste verzekering van een mooie toekomst voor dit monument”.

Zie ook navolgend filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=JZhrq44T9S8).

Kerkfabriek H. Pauls

 Nummer 2 in de competitie is Kerkfabriek H. Pauls. Volgens de jury zet dit project een niet evident stukje erfgoed in de kijker vanuit fascinerend internationaal perspectief: een neogotische kruisweg en zijn quasi identieke Engelse tegenhanger.

De jury apprecieert sterk ‘het grondige en unieke onderzoek’ dat voor dit project werd uitgevoerd. De tentoonstelling is blijkens het rapport ingericht in ‘een knap en mooi concept, met blijvende impact’, uitgevoerd door gedreven vrijwilligers.

Vrienden van het Brouwershuis

Als derde eindigde Vrienden van het Brouwershuis. De jury looft de diversiteit en het grote bereik van dit project.

“De impact van de figuur van ondernemer Gilbert Van Schoonbeke op de stad Antwerpen werd tot over de landsgrenzen aan een divers publiek geopenbaard. Met dit project blijven de ‘vrienden’ sensibiliseren rond het unieke verhaal van het Brouwershuis en de waterhuishouding in de stad”.

Jury

In de jury van de Erfgoedprijs 2020 provincie Antwerpen hadden zitting Nele De Cuyper, diensthoofd Erfgoed provincie Vlaams-Brabant, Abraham Rammeloo, directeur Arboretum Kalmthout, Tim Soens, hoogleraar Middeleeuwse en milieugeschiedenis, Centrum voor stadsgeschiedenis Universiteit Antwerpen en Dimitri Stevens, adviseur religieus erfgoed, PARCUM.

Foto: Winnaar Erfgoedprijs 2020 (foto Stefan De Wickere).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.