Meteen naar de inhoud

Molendag evenaart bezoekersrecord 2019

  • 16 mei 2022

De 49e editie van Nationale Molendag afgelopen zonnig weekeinde was volgens de organisatie een groot succes. In heel Nederland openden oude wind- en watermolens twee dagen lang hun deuren voor publiek. Veel mensen trokken er op uit en kozen niet zelden een molen als bestemming.

Nationale Molendag, georganiseerd door De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, wordt financieel gesteund door de VriendenLoterij. Afgaande op de informatie die gisteravond (zondag 15 mei) beschikbaar was is de inschatting dat het record van 130.000 bezoekers uit 2019 is geëvenaard.

Meer dan tevreden

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, kijkt dan ook meer dan tevreden terug.

“Wij zijn blij met zoveel belangstelling. Alle bezoekers, groot en klein, hebben ervaren hoe bijzonder een molen is en hebben kunnen zien hoe zo’n historisch werktuig draait en maalt. Dat is van groot belang voor behoud van dit levende monument. Molens blijven in stand dankzij vrijwilligers: klusjesmensen, molengidsen en bestuurders, en vooral dankzij de inzet van vrijwillig molenaars. We hopen dat er onder de vele belangstellenden mensen zijn die het ambacht willen leren, zodat zij over een paar jaar molens kunnen laten draaien. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dit jaar 50-jarig jong, verwelkomt graag nieuwe leden”.

Extra activiteiten

Veel molens verzorgden extra activiteiten. Denk aan demonstraties oude ambachten, workshops wilgentenen vlechten of brood bakken, exposities, vaartochten, zaagdemonstraties en markten met boeken, stekjes en streekproducten.

Er zijn veel pannenkoeken gebakken en op enkele plaatsen was er gelegenheid om te ontbijten op de stelling van de molen, met een prachtig uitzicht. Kinderen kregen een aandenken mee naar huis.

Foto: Grondzeiler Johanna in Culemborg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: