Molenfonds: bijna twee ton voor groot onderhoud

Het Molenfonds heeft in totaal 189.904 euro beschikbaar gesteld aan vijf projecten voor groot onderhoud. Het betreft de tweede reeks toekenningen dit jaar. Ditmaal gaan de geldelijke bijdragen naar twee Noord-Brabantse molens, een in Noord-Holland, een in Drenthe en een in Friesland.

In Noord-Brabant krijgt molen De Roosdonck (foto) in Nuenen voor noodzakelijk groot onderhoud aan het staartwerk 31.612 euro. In dezelfde provincie ontvangt  molen De Hoop in Bavel voor het vernieuwen van het wiekenkruis 52.500 euro.

Poldermolen D

Aan Poldermolen D in Stompetoren (Alkmaar, N-H) wordt voor herstel van de vijzel 15 mille uitgekeerd. Dit bovenop al toegekende provinciale subsidie voor groot onderhoud.

Voor het vervangen van het wiekenkruis bij molen De Zaandplatte in het Drentse Ruinen levert het Molenfonds een bijdrage van 38.292 euro. Tot slot is voor de spinnenkop Arkens in Franeker voor groot onderhoud aan het wiekenkruis en het terugbrengen van het oorspronkelijke vlinderwieksysteem 52.500 euro beschikbaar gesteld.

Geld voor behoud

Het Molenfonds streeft naar behoud van molens als cultuurhistorisch erfgoed in het Nederlandse landschap. Het doet dat door financieel bij te dragen aan vooral groot onderhoud aan monumentale wind- en watermolens.

Foto: Molen De Roosdonck, Nuenen.