Ga naar de inhoud

Molens Kralingse Plas krijgen bezoekerscentrum

Nederlands enige nog werkende specerijen- en snuifmolens aan de Kralingse Plas in Rotterdam gaan hun ontvangstmogelijkheden verruimen. Er komt een bezoekerscentrum, en de tentoonstellingsruimten en de winkel worden heringericht.

De eerste paal voor het grotendeels door fondsen en donateurs opgebrachte bezoekerscentrum is donderdag 29 oktober geslagen. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt ook de fundering van het bijgebouw van een van de molens gerestaureerd.

Duizenden bezoekers

Molen De Ster en de iets kleinere Lelie trekken jaarlijks enige duizenden bezoekers, ondanks het feit dat ze slechts enkele dagen per week (woensdag, donderdag en zaterdag) open zijn. Van de bezoekers komt ongeveer 8 procent uit het buitenland.

Vooral voor schoolklassen was er te weinig ruimte. Ruim twee jaar geleden is daarom een actie gestart om het bezoekerscentrum, het herinrichten van de tentoonstellingsruimte, en herstel van de fundering te financieren. Inmiddels is van de benodigde 310.000 euro zo’n 275.000 euro binnen, voldoende om met de bouw een begin te maken. Voor de afwerking en inrichting loopt de fondswerving nog door.

Historie

Van de karakteristieke molens aan de Kralingse Plas is De Lelie de oudste. Maar wanneer hij precies gebouwd is, is niet helemaal duidelijk. In 1777 wordt hij voor het eerst in een geschrift genoemd. De grote molen, De Ster, is in 1829 als korenmolen gebouwd.

Beide molens zijn vooral in gebruik geweest als specerijen- en snuifmolens, maar het malen van snuiftabak wordt nu alleen nog gedemonstreerd. De in de molens gemalen specerijen worden verkocht.

De Ster is enkele keren door brand verwoest, en met delen van andere molens weer opgebouwd. Circa twintig vrijwilligers, onder wie molenaars en leerling molenaars, houden de molens op het ogenblik in bedrijf. De Ster is bovendien in gebruik als examenlocatie voor leerling molenaars van andere molens.

Groter complex

De twee molens maken deel uit van een groter complex, waaronder de vroegere eigenaarswoning, een karotten(tabak)fabriek en een molenaarshuis. De laatste drie zijn nu in gebruik als restaurant, zeilschool en erfgoedlogies. Het nieuwe bezoekerscentrum komt naast De Ster.

Stadsherstel

De molens zijn tegenwoordig in bezit van Stadsherstel Historisch Rotterdam. Stadsherstel directeur Niels van der Vlist en de voorzitter van de Stichting Molens aan de Kralingse Plas, Abel Scholtens, sloegen daarom op donderdag 29 oktober samen de eerste paal.

Naar verwachting is het nieuwe centrum in maart 2021 klaar. De stichting en Stadsherstel zijn verder bezig met projecten om de molens vaker in bedrijf te kunnen nemen, bezoekers te trekken, en de specerijen aan meer afnemers te kunnen leveren. Binnenkort wordt de nieuwe website (www.snuifmolens.nl) opgeleverd.

Foto: Vlag op de kap voor uitbreiding bij molens aan de Kralingse Plas.

 

1 reactie op “Molens Kralingse Plas krijgen bezoekerscentrum”

  1. Kan iedereen aanbevelen een molentocht te maken en van de schoonheid van monumenten te genieten,
    Heel Nederland staat er vol van. Zeker in verschillende jaargetijden is het genieten met mooie wolkenpartijen bij molens in het landschap. Ook in steden en dorpen zijn het kenmerken van historie met dikwijls interessante verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.