Ga naar de inhoud

MONUMENTAAL: boekhandels hoeders historisch erfgoed

De betere boekhandel nodigt uit om te struinen, een titel ter hand te nemen, erin te bladeren, te lezen, de publicatie te kopen of terug te leggen. Die contemplatieve, bijna uitstervende beleving behoort tot ons cultureel erfgoed.

Authentieke boekhandels, waar zijn ze nog? We vinden ze in een verlaten kerk, een vergeten bankgebouw of voormalig postkantoor. De nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 2 april verkrijgbaar is, maakt een rondje langs de velden op zoek naar inspirerende ontmoetingsplaatsen voor schrijvers en lezers.

Levend museum

Een levend museum, zo wordt de Hortus Botanicus in Amsterdam vaak omschreven. Met meer dan 4.000 soorten planten en bomen van heinde en ver, die het jaar door groeien en in verschillende seizoenen bloeien, is het museum constant in beweging.

MONUMENTAAL dook in de geschiedenis. Met zijn collectie vertelt de hortus het verhaal van het leven. En de dood.

Gare Maritime

Aan het grootschalige project Gare Maritime in Brussel is eind vorig jaar de prestigieuze RES Award 2020 toegekend. Nederland bekroonde het herbestemde industrieel erfgoed met de ARC20 Architectuur Award. Volgens de vakjury voorziet de gewijzigde functie van het kolossale station in nieuwe stedelijkheid.

Het historisch industriële complex is getransformeerd tot aanwinst van de Belgische hoofdstad. Die kreeg er overdekte kantoorruimten, winkels, een wandelgebied en horecagelegenheden bij. MONUMENTAAL ging kijken.

Stinsenplanten

Voor een tapijt sneeuwklokjes onder de nog kale bomen is het te laat. Maar het lenteseizoen heeft voldoende lust voor het oog in petto. Denk bijvoorbeeld aan stinsenplanten.

‘Stinsen’ komt van ‘stins’, het Friese woord voor een laatmiddeleeuws, verdedigbaar huis in de vorm van een toren. Toen na verloop van tijd de verdedigingsfunctie verviel, werden de huizen veelal onderdeel van een landgoed of buitenplaats.

Op stap met MONUMENTAAL langs prachtige voorjaarsbloeiers.

Waterallee Renswoude – Dag van het Kasteel

Bij het Utrechtse dorp Renswoude ligt een gelijknamig kasteel. Opvallend in het omringende park is de lange waterallee, waarop bezoekers uitkijken vanuit het voorplein. Het is een van de belangrijkste ‘grand canals’ in Nederland.

Op Renswoude is op 24 mei tijdens de Dag van het Kasteel 2021, thema Wat? Water!, een wandeling met aandacht voor de huishouding van waterallee en vijver, en de bedreiging die klimaatveranderingen vormen voor erfgoed. Lees erover in MONUMENTAAL nr. 2 – 2021.

Sint-Pietersberg

Wie aan de Sint-Pietersberg bij Maastricht denkt, krijgt beelden van gangenstelsels en de indrukwekkende ENCI-groeve. Menig toerist heeft haar fascinerende ondergrondse wereld bezocht. Maar ‘d’n Berg’ is ook bijzonder natuurgebied, eeuwenoud cultuurlandschap en al ruim duizend jaar een plek van militaire betekenis, vlakbij vestingstad Maastricht.

Over de Sint-Pietersberg zijn door Natuurmonumenten drie wandelroutes uitgezet, 5 tot 10 kilometer lang. Medewerker Michiel Purmer liep mee.

Laatste rustplaats Peter Paul Rubens

De Sint-Jacobskerk in Antwerpen is een verborgen parel waar erfgoedliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Een ambitieuze restauratie vormde de aanleiding voor een verfrissende ontsluiting van het gebouw.

Voor veel bezoekers springt de naam van Peter Paul Rubens het meest in het oog. Toen de wereldberoemde kunstschilder in 1640 stierf, zorgde zijn schoonfamilie ervoor dat hij een grafkapel kreeg in ’zijn’ parochiekerk, centraal achter het hoogaltaar.

De Vlaamse overheid investeerde in de restauratie op voorwaarde dat de kerk tijdens de werken open zou blijven voor publiek. Het Geheugen Collectief leverde daartoe een voorbeeldig format, schrijft MONUMENTAAL nr. 2 – 2021.

Huis Barnaart

Dit voorjaar opent in Haarlem Huis Barnaart, de spectaculaire woning van Willem Philip Barnaart (1781-1851) waar Lodewijk Napoleon logeerde, als Museumhuis van Hendrick de Keyser. De landelijk werkende monumentenorganisatie die zich inzet voor behoud van historische huizen, legt er veel eer mee in, zoals blijkt uit de reportage in de nieuwe MONUMENTAAL. Huis Barnaart is het elfde Museumhuis dat de vereniging opent voor publiek.

EN VERDER

Tot slot in MONUMENTAAL nr.2 – 2021 – naast de vaste rubrieken Actueel, Boeken en Etalage – o.m. artikelen over het bewonersprotest in de Julianastraat te Wageningen en de Fronik hoeve in Zaandam, waar een opmerkelijk toekomstbestendig woon- en zorgplan is uitgevoerd.

Verder een interview met Robert Quarles van Ufford, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS) over de gewijzigde koers van de stichting en een vraaggesprek met Karel Loeff, directeur van Heemschut, dit jaar 110 jaar jong. Frans van der Avert, directeur van Paleis Soestdijk I Made by Holland, schreef de column.

MONUMENTAAL nr. 2 – 2021 is vanaf vrijdag 2 april verkrijgbaar.

Foto: De locatie van boekhandel Waanders In de Broeren in Zwolle spreekt zeer tot de verbeelding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.