Ga naar de inhoud

Drie kerken en twee kerkhoven naar Stichting Oude Groninger Kerken

Monumentaal - Kerk Zeerijp exterieur Stichting Oud Groninger Kerken Foto: Duncan Wijting
Kerk Zeerijp

De Hervormde wijkgemeente Maarland heeft haar drie kerken met de bijbehorende kerkhoven van Zeerijp, ’t Zandt en Leermens overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Dat gebeurde tijdens een sobere bijeenkomst in de kerk van Zeerijp (foto).

 

 

 

Aansluitend aan de officiële overdracht op woensdag 22 april werd met de SOGK een huurovereenkomst gesloten, waardoor de godshuizen in ieder geval het komende jaar ongewijzigd gebruikt kunnen worden.Tegelijkertijd met de drie kerken werden de kerkhoven van Godlinze en Oosterwijtwerd overgedragen aan de stichting. De toren van ’t Zandt was al sinds februari 2014 eigendom van de SOGK. Met de jongste overdracht is de Stichting Oude Groninger Kerken nu in totaal 80 kerken, twee synagogen, 53 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens rijk.

Onderhoud te duur

Na eeuwenlang haar drie monumentale kerkgebouwen in bezit te hebben gehad en het beheer en onderhoud te hebben uitgevoerd, heeft de kerkenraad van de Hervormde wijkgemeente Maarland moeten besluiten tot overdracht aan de SOGK. Vooral omdat de onderhoudskosten niet meer op te brengen zijn. Bovendien vergen de activiteiten rond beheer en onderhoud dermate veel tijd en energie, dat de kerkrentmeesters van Maarland erdoor overbelast dreigden te raken. Ook de aardbevingen die niet aan deze kerken voorbijgaan, trokken een zware wissel op de kerkrentmeesters.

Laatromaanse bouwkunst

De Mariakerk van ’t Zandt geldt als een belangrijke en gave representant van laatromaanse bouwkunst. Bijzonder fraai zijn de 13e- en 16e eeuwse muurschilderingen met bijbelse figuren en taferelen. Vlak naast de kerk staat de eveneens 13e eeuwse vrijstaande toren. De bouwgeschiedenis van de vermoedelijk 11e eeuwse Donatuskerk in Leermens, een van de oudste in het noorden van het land, is een bijzondere. Het kerkhof en de ondergrond van de kerk zijn aangewezen als archeologisch rijksmonument. Uniek in het interieur van de Jacobuskerk in Zeerijp zijn de van baksteenimitatie voorziene wanden, een dieprode kleur met witte voegen. Ook de spitsbogige gewelfvelden zijn voorzien van deze baksteenimitatie, zij het in andere tinten en patronen. De kerk van Zeerijp beschikt over een beroemd en wereldwijd bekend orgel. Dit orgel, in 1651 gebouwd door Theodorus Faber, is een van de belangwekkendste instrumenten van de provincie Groningen.

Petrus & Pauluskerk

De overdracht van de Petrus & Pauluskerk in Loppersum vindt op een later tijdstip plaats in verband met de afronding en afwikkeling van de restauratiewerkzaamheden en het herstel van de bevingsschade.