MONUMENTAAL: Focus op Bauhaus en Rembrandt

In de nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 15 februari verkrijgbaar is, ligt de focus o.a. op de revolutionaire kunst- en ontwerpschool Bauhaus, honderd jaar terug in Weimar opgericht, en de virtuele reconstructie van het geboortehuis van Rembrandt in Leiden.

De eerste editie van het magazine in 2019 staat weer boordevol lezenswaardige reportages en interessante weetjes: van de Dag van het Kasteel, via het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten tot en met een wonderschone fotografische inkijk in het vermaarde Rietveld Schröderhuis te Utrecht (foto).

Bauhaus

Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus (1919 – 1933), indertijd op initiatief van Walter Gropius in het Oost-Duitse Weimar van de grond getild. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding hebben ook in ons land ruim weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en ontwerponderwijs.

De oprichting van het Staatliches Bauhaus is dit jaar precies een eeuw geleden. Aangezien de dwarsverbanden legio zijn, wijdt Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam onder de titel nederland – bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld aan het jubileum tot en met 26 mei een grote tentoonstelling.

Het is de laatste tot de verbeelding sprekende expositie in het museum vóór de jarenlange sluiting vanwege de op handen zijnde grootschalige vernieuwbouw. Bijna 800 objecten – kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur – getuigen van de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Rembrandtjaar

Rembrandt Harmenszoon van Rijn is 350 jaar geleden overleden. Een gebeurtenis die in heel Nederland, het Rijksmuseum voorop, met allerlei activiteiten wordt aangegrepen om de beroemde schilder uitgebreid te eren.

Voor Erfgoed Leiden aanleiding het geboortehuis en de woonomgeving van de jonge kunstenaar te reconstrueren. Gebaseerd op historische bronnen, kaarten, bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek.

Leiden is winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018, een award voor gemeenten met hart voor erfgoed. Het bij de prijs behorende geldbedrag is ingezet om dit bijzondere stukje geschiedenis toegankelijk te maken.

Foto: Het Rietveld Schröderhuis uit 1924 in Utrecht staat in architectuurboeken wereldwijd en is het enige Nederlandse huis op de UNESCO Werelderfgoedlijst (foto Arjan Bronkhorst).