MONUMENTAAL: hofmakerij op de hofstede

COVID-19 dwingt in velerlei opzicht tot introspectie. Thuiswerken, mondkapjes en de anderhalvemetersamenleving laten onuitwisbare sporen na. Maar die inbreuk op de persoonlijke levenssfeer kent voor minnaars van stad en land ook lichtpuntjes.

Exemplarisch is de geslaagde actie voor (het planten van) bomen bij Huis Landfort in het grensdorpje Megchelen in de Gelderse Achterhoek. Nog geen vijf weken na de aftrap in november 2020 was de geldinzameling succesvol afgerond. Met de opbrengst (42 mille) kan het omliggende park conform zijn oorspronkelijke aanleg weer van uitzonderlijke bomen worden voorzien.

Lockdown, toch MONUMENTAAL

Nu ter bestrijding van het coronavirus kiosken en boekhandels voorlopig nog gesloten zijn, heeft de uitgeverij van MONUMENTAAL voor de talrijke liefhebbers van de schoonheid van stad en land in Nederland en Vlaanderen de mogelijkheid geopend verschenen exemplaren na te bestellen via https://www.magvilla.nl/?s=monumentaal&post_product.

Men kan zich via dat kanaal ook van een zeer aantrekkelijk geprijsd abonnement verzekeren. Voor slechts 42,50 euro per jaar krijgt u het veelgeprezen magazine zes keer thuisbezorgd, geseald en wel. Abonneren kan natuurlijk ook via de website www.monumentaal.com, die nagenoeg dagelijks met erfgoednieuws wordt geactualiseerd. Zo blijft u voortdurend op de hoogte.

Liefdesvonk

Hofsteden zijn ideale locaties voor het doen overslaan van de liefdesvonk, zo blijkt uit een fraai vormgegeven historisch inkijkje in de eerste gedrukte editie van MONUMENTAAL in 2021.

De spreekwoordelijke brave vader Cats zei het al: het verkwikkende buitenleven gaf grijsaards nieuwe energie en daar konden blozende boerinnetjes en hupse dienstmeisjes van mee praten.

Monumenten en corona

De massale toeloop in het groen tijdens de eerste lockdown vorig jaar haalde alle media. Natuur en cultuurhistorie bleven troef in de opvolgende zomer-, herfst- en kerstvakanties. Menigeen ontdekte het bij zijn of haar dagelijkse ommetje. Staatsbosbeheerders merkten het meteen. Wat veranderde er voor de monumenten in bezit van de organisatie? Het februarinummer 2021 van MONUMENTAAL geeft uitsluitsel.

Theekoepel

Kunstschilder Peter Korver raakte bijna tien jaar geleden betrokken bij het herstel van buitenplaats Schoonoord (1875), even buiten Amsterdam. Korver geeft de historie van de locatie een oorspronkelijk gezicht. Op zijn beurt gaf hij MONUMENTAAL ruim baan voor een exclusieve reportage.

Nieuwe schilderingen voor een Louis XVI theekoepel, restant van twee afgebroken 17e-eeuwse buitenplaatsen en een dierentuin, geportretteerd door Melchior d’Hondecoeter.

Coverstory

Hout in dakkappen legt historie bloot kopt MONUMENTAAL in de coverstory van nr. 1 – 2021. Dendrochronolisch onderzoek, de studie van jaarringen, is in erfgoedland een bijzondere tak van sport. De Vlaamse stad Brugge heeft aan oud bouwhout geen gebrek. Bij talloze gebouwen in de historische stadskern is de originele dakstructuur bewaard gebleven.

Pampus

MONUMENTAAL nam ook een kijkje op Pampus. Het forteiland, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, bouwt aan een duurzame toekomst. Het eiland dient daarmee als voorbeeld voor verduurzaming van erfgoed wereldwijd.

Oude interieurs

Nederland telt nog tal van onopgemerkte historische interieurs. Neem de Oost-Achterhoek. Het Gelders Genootschap bestudeert in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk niet alleen woonhuizen en boerderijen, maar ook religieus- en industrieel erfgoed. Kennis daaromtrent stelt lokale overheden beter in staat eigenaren te ondersteunen bij de zorg voor hun interieur.

Archeologie Waalsprong

Al meer dan dertig jaar verricht Nijmegen archeologisch onderzoek bij gebiedsontwikkelingen. Ook in Noord, de Waalsprong, worden sinds 1996 vindplaatsen onderzocht die niet behouden kunnen worden. Er blijkt sprake van een lange en vrijwel aaneensluitende bewoningsgeschiedenis.

Stadsarchief Amsterdam

Sinds 2007 huist het Stadsarchief Amsterdam in De Bazel, monumentaal gebouw aan de Vijzelstraat. Het is het meesterwerk van de bevlogen architect Karel de Bazel. MONUMENTAAL nr. 1 – 2021 bericht in een rijk geïllustreerde rondgang over ‘het geheugen van de stad’.

Felix Meritis

Eveneens in Amsterdam pronkt Felix Meritis, het ‘cultuurhuis voor de mens met een nieuwsgierige geest’. Het bijzondere complex is onlangs succesvol in oude luister hersteld. Tegelijkertijd is het rijksmonument voorzien van hedendaagse, hightech (theater)technieken, beveiligings- en klimaatbeheersingssystemen.

EN VERDER

Tot slot in de nieuwe MONUMENTAAL – naast de rubrieken Actueel, Boeken, Beeldspraak en Etalage – o.m. artikelen over de modernisering van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed, de renovatie van pakhuis Luikstraat 7 te Antwerpen tot thuishaven van Binst Architects en de restauratie van het Sint Annaklooster (Venray), ooit een van ’s lands grootste instituten voor geestelijke gezondheidszorg.

MONUMENTAAL nr. 1 – 2021 is vanaf vrijdag 5 februari verkrijgbaar.

Foto: In de Haarlemmerhout lag het buiten Welgelegen. Het park was een geliefd wandeloord, ook voor verliefde stelletjes. Gravure van F.C. Bierweiler uit 1815 (foto Wikipedia).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.