MONUMENTAAL in teken oud en nieuw

Herbestemming met commercieel perspectief is veelvuldig de sleutel om vervallen gebouwen nieuw leven in te blazen. Zonder oud en nieuw te combineren, hebben die monumenten geen toekomst.

De nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 11 december verkrijgbaar is, onderstreept die alom waar te nemen ontwikkeling.

Coverstory De Loet

Lees en bekijk bijvoorbeeld de coverstory over De Loet, ooit tehuis voor psychiatrische patiënten. Sinds kort is het monumentale paviljoensgebouw, lange tijd niet meer dan een verpauperde puist, na herbestemming tot luxe woningen een parel op het landgoed Duin en Bosch bij Castricum.

Omke Jan

Denk ook aan Omke Jan, aan het water van de Ee in het Friese Woudsend. De authentieke stolpboerderij is door ontwerper Piet Hein Eek en architect Iggie Dekkers getransformeerd tot moderne herberg. Sindsdien blikt de uitspanning moedig vooruit met een knipoog naar het verleden.

Stoeterij Wondelgem

En wat te denken van het Vlaamse Wondelgem, aan de stadsrand van Gent. De historische stoeterij en haar koetshuizen aldaar krijgen een compleet nieuw bestaan als residentieel woonproject. Rustieke charme wordt er gekoppeld aan eigentijds comfort.

In de geest van Zocher

Verder trekt in MONUMENTAAL n. 6 – 2020 de reportage over het groen van Kasteel Groeneveld in Baarn de aandacht. Geheel in de geest van Zocher zijn er alom verrassingen voor het oog.

Oosterheide

Even bijzonder is de uitvoerige impressie van Oosterheide, iets ten noordwesten van Breda. Het lijkt een jong heideontginningslandgoed, maar schijn bedriegt. Eeuwenoude sporen zijn niet uitgewist. Vooral de gaafheid van de afzonderlijke tijdslagen maakt van Oosterheide een waardevol cultuurhistorisch ensemble.

Smaakcultuur en etiquette

Aan de vooravond van Kerstmis en Oud en Nieuw geeft MONUMENTAAL geheel in stijl ook ruim baan aan smaakcultuur en etiquette. Een onzer verslaggevers sprak met de kenners Peter Klosse (‘smaakprofessor’ en eigenaar van de Echoput) en directeur Anne-Marie van Leggeloo van het Etiquette Bureau.

Kraanbaan Laren

Kraanbaan Laren staat weer stevig op zijn poten is de pakkende titel van een fraai artikel over een gerestaureerd monument, dat straks het hart vormt van De Houtzagerij, een nieuw woongebied ter plekke.

EN VERDER

Tot slot in de nieuwe MONUMENTAAL – naast uiteraard de vaste rubrieken Actueel, Boeken en Etalage – onder andere een prelude op de Dag van het Kasteel 2021 (thema Wat? Water!) en oog voor de herbestemming van het uit 1848 daterende psychiatrisch ziekenhuis Meerenberg in Park Brederode aan de duinrand van Bloemendaal. Anno 2020 zijn daar na restauratie 44 woningen ontwikkeld en gloort een nieuwe toekomst.

MONUMENTAAL nr. 6 – 2020 is vanaf vrijdag 11 december verkrijgbaar.

Foto: De Nieuwe Loet, Castricum (foto Arjen Veldt).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.