MONUMENTAAL luidt 2018 feestelijk uit

December is dé feestmaand van het jaar, vol cadeaus en gezelligheid. Overal is eten om ons heen. Al maanden liggen de schappen in de winkels vol lekkers en sinds eind november siert menige oliebollenkraam de pleinen.

Reden voor MONUMENTAAL in de decemberuitgave 2018 in samenwerking met de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS) terug te blikken. We pakken uit met een smakelijke reportage over eten en eetgebruiken in de middeleeuwen.

Hoe zette de elite zich aan de dis en wat stond er op tafel in de bijzondere buitens? Wat mocht en wat mocht niet? Kerstgans was populair. De impressie wordt gecompleteerd met een thuis zelf te maken middeleeuws recept met de vergeten groente pastinaak.

Pakjesboot 12

Verder bewonderen we in dit nummer o.a. het schip van Sinterklaas, de Pakjesboot 12, oftewel de Hydrograaf (1910), het laatste kolengestookte vaartuig dat de Nederlandse marine heeft aangeschaft.

De reportage illustreert, dat het in goede staat en in de vaart houden van historisch erfgoed een kostbare zaak is, die passie, vindingrijkheid en ondernemerschap vereist en tegelijk moet opboksen tegen weinig coulante regelgeving.

Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen

Ook onze Belgische vrienden komen aan hun trekken, want we doen ruimhartig verslag van editie 2018 van de Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen. Deze jaarlijkse award, ingesteld door de federale overheid, beloont recente prestaties op het gebied van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde achtereenvolgende aflevering van de competitie stond geheel in het teken van erfgoed dat voor publiek toegankelijk is.

De laatste uitgave van nationaal magazine MONUMENTAAL dit jaar is vanaf vrijdag 14 december verkrijgbaar. De editie is verrijkt met een special over de kazerneterreinen in Ede.

Foto: Kersttafel op kasteel Middachten (foto Hans Bolt).