MONUMENTAAL: Opdat wij niet vergeten

Nederland telt naar schatting 63.000 rijksmonumenten: stenen of betonnen bouwwerken, gietijzeren bruggen, archeologische vindplaatsen en aangelegde groene structuren zoals parken. Alle zijn van overheidswege beschermd vanwege hun cultuurhistorische waarde.

Onlangs zijn het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte in de regio Haaglanden met enig ceremonieel tot rijksmonument bestempeld. Beide oorlogsherdenkingsplaatsen zijn in de recente geschiedenis van Nederland van grote betekenis. Niet toevallig wijdt MONUMENTAAL nr. 5 – 2021 (oktober) er een ruim bemeten reportage aan.

Rijksbescherming van beide plekken van herinnering aan het verzet is meer dan op zijn plaats. Opdat wij niet vergeten.

Post `65-erfgoed verdient meer aandacht

Architectuur, stedenbouw en landschap van na 1965 komen in de media in toenemende mate aan bod. Vaak door bedreiging met sloop of verminking, want binnen monumentenzorg is nog amper aandacht voor de omgang met dit erfgoed.

Beschermers zetten zich in voor een ommekeer, zoals blijkt uit het verklarende artikel in dit nummer van MONUMENTAAL onder de veelzeggende titel Een nieuwe uitdaging

Huis van de Verlichting

Het Pieter Teylers Huis in Haarlem opent begin december na jarenlange restauratie voor het eerst voor publiek, als nieuwe vleugel van het Teylers Museum.

Het betreft de voormalige woning van Pieter Teyler (1702-1778) en is als zodanig nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van het oudste museum van Nederland. MONUMENTAAL ging er alvast op bezoek.

Interbellumwoning Roeselare wint Onroerenderfgoedprijs 2021

De interbellumwoning Joseph De Bruycker is winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2021 Vlaanderen. Het pand in Roeselare is volgens de jury een mooi voorbeeld van een modernistisch burgerhuis uit het interbellum, passend in de industriële geschiedenis van de regio.

Vlaams minister Matthias Diependaele overhandigde de award op vrijdagavond 1 oktober aan de winnaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in de recent vernieuwde Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

Uit 28 kandidaten nomineerde een externe jury naast de interbellumwoning Joseph De Bruycker, herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven en de villa Mon Désir in Wemmel. Elke laureaat ontving een bedrag van 2.500 euro. De totaalwinnaar ging daarbovenop met 12.500 euro naar huis, dus 15.000 euro in totaal.

In de nieuwe MONUMENTAAL een uitvoerige reportage over alle laureaten. Titel: Kroon op modernistisch ‘kleurboek’ in Roeselare.

Oudste windmolen maalt nog steeds

De torenmolen van Zeddam behoort tot de parels van het Gelderse Montferland. Het is de oudste windmolen van Nederland. De Grafelijke Korenmolen die stamt uit de late Middeleeuwen is ruim 560 jaar na de bouw nog steeds intact en in gebruik.

Het malend gevaarte, dat al jaren de Top 100 van rijksmonumenten siert, kent een rijke historie. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de op een heuveltop gelegen molen een connectie met de adel. Zij werd gebouwd in opdracht van de heren van Bergh, woonachtig op kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. MONUMENTAAL nr. 5 – 2021 verhaalt ruimhartig over de geschiedenis.

Mooiste theater ter wereld

Wie naar Amsterdam afreist en Theater Tuschinski bezoekt, komt ogen tekort. Het theater ademt in alles grandeur.

Het verrees een eeuw geleden in opdracht van immigrant Abraham Icek Tuschinski, die droomde van een weelderige bioscoop, een lustoord, toegankelijk voor iedereen. Honderd jaar later is Tuschinski (1921) nog steeds een oase van luxe en genot. Reden voor de coverstory in de nieuwe MONUMENTAAL.

Kasteeltuinen Arcen kleurrijk affiche Limburgs Landschap

Het Limburgs Landschap bestaat 90 jaar. De door de stichting in dat kader georganiseerde wedstrijd Ode aan het Landschap leverde honderden inzendingen op. Van schilderijen, computertekeningen, gedichten, sculpturen en foto’s tot teksten en liedjes.

Deze regionale schat aan materiaal is tot en met 7 november tentoongesteld in een gelijknamige expositie in Kasteeltuinen Arcen. Verslaggever Frits van Wolveren nam er een kijkje en schildert o.a. hét pronkjuweel van het jubilerende Limburgs Landschap.

Schuldige plekken

Er zijn plekken die dwingen tot stilstaan. Ze grijpen je bij de keel, zetten aan tot nadenken en reflectie. Het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte zijn twee van die emotioneel geladen plaatsen van herinnering. ‘Schuldige’ plekken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, in tijd en lot.

Kamermuziek op bijzondere locaties

Voor de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten laten 160 musici zich inspireren door de natuur. Op 8, 9 en 10 oktober voeren zij door het hele land liefst zeventig concerten uit met klassieke of vernieuwende kamermuziek.

De festivalpartners, in het verleden al succesvol samenwerkend, trekken opnieuw eendrachtig op. Natuurmonumenten opent de deuren van onder andere historische gebouwen, het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) biedt een podium aan topmusici en de hoogwaardige instrumenten die zij bespelen. Gaat dat zien en beluisteren!

Internationaal icoon op Haagse bodem

Het majestueuze Vredespaleis in Den Haag behoort tot de meest iconische gebouwen van Nederland. Het gerechtsgebouw huisvest twee van de belangrijkste hoven ter wereld en is hét mondiale symbool voor ‘Vrede door Recht’.

Niet alleen voor internationale juristen, ook voor kunst- en architectuurliefhebbers is een bezoek aan het Vredespaleis een belevenis.

Meesterwerken

De ontroerende eenvoud van een cisterciënzerabdij. De versleten treden van een Mayapiramide. De naar de hemel reikende gewelven in een kerk. De gedetailleerde reliëfs van een Indiase tempel. Gebouwen raken, beschermen. Het zijn plaatsen van meditatie en gebed, van politieke redevoeringen en artistieke ontplooiing.

De recente publicatie Monumentaal. De wereldgeschiedenis in 168 monumenten verenigt godshuizen en tempels, burchten en kastelen, muren en torens uit ruim tienduizend jaar architectuurgeschiedenis. In MONUMENTAAL nr. 5 – 2021 een voorproefje.

EN VERDER

Tot slot in de nieuwe MONUMENTAAL – naast de vaste rubrieken Actueel, Beeldspraak, Boeken en Etalage – felicitaties aan het adres van het 15-jarige magazine van tal van erfgoedinstanties en o.m. een vooruitblik op de Duurzame Huizen Route 2021 op 30 oktober en 6 november. Titel: Van het gas af.

MONUMENTAAL nr. 5 – 2021 is vanaf begin oktober verkrijgbaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.