Monumentaal park buitenplaats De Tempel open

De gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten hebben de afgelopen twee jaar veel energie gestoken in herstel en recreatieve herontwikkeling van het park De Tempel/Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam-Overschie. Het park, met de status van groen rijksmonument, is vanaf zaterdag 11 september open voor publiek.

De heropening is woensdag 8 september alvast gevierd in het bijzijn van gedeputeerde Willy de Zoete (Cultuur en Erfgoed), wethouder Said Kasmi (Cultuur en Monumenten) en provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten).

De noordelijke strook tuinen van De Tempel heeft een opknapbeurt gekregen: de vroeg-landschappelijke slingerende waterloop uit 1830 is weer fraai zichtbaar, de paden zijn hersteld en op diverse plaatsen zijn tuinbanken geplaatst. Ook de nieuwe recreatieve hoofdstructuur van het park is nu gereed.

In een weiland naast buitenplaats Nieuw Rhodenrijs is een publieksentree met parkeerplaats neergezet. Vanaf die ingang is een compleet wandelnetwerk over beide buitenplaatsen aangelegd. Ook langere onverharde wandelingen door de weilanden tussen Rotterdam en Delft zijn vanaf komend weekeinde mogelijk, met De Tempel als beginpunt. Voor de waterrecreant is aan de Schie bij de ingang van De Tempel een aanlegsteiger gebouwd.

Open Monumenten Dag

Tijdens Open Monumenten Dag op zaterdag 11 en zondag 12 september staan boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten klaar om belangstellenden te ontvangen op de opgeknapte en beter toegankelijke buitenplaats.

Het mobiele informatiepunt dat de vrijwilligers hiertoe tot hun beschikking hebben, is betaald met bijdragen van de provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Trekvaart Schie) en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Zuid-Holland.

Met de fiets is De Tempel voor publiek snel en eenvoudig bereikbaar via het fietspad langs de Schie, dat vanuit de binnenstad naar Delft voert. Tijdens Open Monumenten Dag is De Tempel opgenomen in de fietstour langs de Schie van UrbanGuides.

Vervolg parkherstel

Ook de komende jaren werken de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten aan de restauratie van deze bijzondere plek in Overschie.

Vorig jaar kenden Gedeputeerde Staten een begrotingssubsidie toe van 500.000 euro voor het opknappen van de monumentale tuin van De Tempel. Gedeputeerde De Zoete: “De historische buitenplaats is een kenmerkend voorbeeld van een in classicistische stijl aangelegde hofstad. Zuid-Holland kent veel monumentale buitenplaatsen die een bijzondere bijdrage leveren aan de beleving en levendigheid van de provincie. Zij vormen de groene linten tussen dorpen en steden en laten zien hoe verrassend rijk aan cultuur, historie, natuur en rust Zuid-Holland is. De provincie maakt restauratie van rijksmonumenten mede mogelijk, ook van groene rijksmonumenten, zoals de tuinen van De Tempel”.

Gefaseerde uitvoering

De monumentale geometrische voor- en achtertuin van De Tempel, vijvers en paden zullen worden hersteld. Verder worden de historische bruggen en hekken in het park gerestaureerd. Ook de zwanenvijver, mogelijk daterend uit de eerste helft van de 18e eeuw, krijgt een opknapbeurt.

Volgens provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants houdt Natuurmonumenten bij het uitvoeren van de beheer- en herstelwerkzaamheden zorgvuldig rekening met de natuurwaarden. Daarom wordt het werk secuur en in fasen uitgevoerd, in een tijdsbestek van jaren.

Zo doet Natuurmonumenten, als door het rijk erkende Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM), dat bij herstel en onderhoud van al haar waardevolle buitenplaatsen in Nederland. “Aan behoud en versterking van het leefgebied voor vleermuizen op De Tempel”, aldus Wijnants, “besteden we, samen met de gemeente Rotterdam, in het bijzonder uiterste zorg.”

Restauratie en herbestemming van de monumentale gebouwen op De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs is in handen van de beoogd eigenaar van de gebouwen, zorgaanbieder Golden Years. Het bedrijf bouwt daarnaast op een of enkele plekken nieuw, binnen de kaders die daartoe door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Rotterdam zijn gesteld, ingepast in de monumentale omgeving.

Expositie tuinbeelden

Tot buitenplaats De Tempel behoort een bijzondere collectie tuinbeelden, die sinds 2013 in handen is van Stadsherstel Historisch Rotterdam.

Ter gelegenheid van Open Monumenten Dag op 11 en 12 september opent in Museum Oud-Overschie een expositie over de verzameling. Enkele tuinbeelden heeft Stadsherstel Historisch Rotterdam al kunnen restaureren; de overige worden op het ogenblik onder handen genomen. Na restauratie worden de beelden teruggeplaatst, als onderdeel van het parkherstel.

Foto: Gedeputeerde Willy de Zoete (Cultuur en Erfgoed), provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten) en wethouder Said Kasmi (Cultuur en Monumenten) bij het openingsmoment van het monumentaal park De Tempel (foto Marten van Dijl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.