Monumentaal Pesthuiscomplex Leiden te koop

Het Rijksvastgoedbedrijf is vandaag (donderdag 24 januari) begonnen met de verkoop van het Pesthuiscomplex in Leiden. Dit bijzondere ensemble, gelegen naast het centraal station en tussen de Leidse binnenstad en het Bio Science Park, bestaat uit een pesthuis, een voormalig gevangenisgebouw en een aantal woonhuizen. Geïnteresseerde partijen hebben tot 9 april de gelegenheid een visie in te dienen om het te herontwikkelen.

Geschiedenis

Het Pesthuiscomplex werd gebouwd in de Gouden Eeuw (bouwjaar 1661). Hoewel het uiteindelijk nooit voor pestpatiënten werd gebruikt, werd er destijds wel een ziekenhuis in gevestigd.

De gebouwen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staan tegenwoordig tegen de oostelijke begrenzing van het terrein. Ondanks diverse bestemmingen, restauraties en verbouwingen is het nog altijd herkenbaar als 17e-eeuwse isolatie- en quarantaineinrichting voor de pest. Daarmee behoort het tot de belangrijkste monumenten van de geschiedenis van de gezondheidszorg.

Sinds 1990 is het gebouw eigendom van de rijksoverheid, die het na een grote opknapbeurt vanaf 1998 verhuurde aan Naturalis, waar het fungeerde als entreegebouw. Museum Naturalis opent medio dit jaar een nieuwe entree aan de Darwinweg.

Uitgangspunten en verkoopproces

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in samenwerking met de gemeente Leiden de ambities en randvoorwaarden voor de herontwikkeling van het Pesthuiscomplex uitgewerkt. Die zijn samengevat in een Nota van Uitgangspunten, die op 6 december 2018 is vastgesteld.

Op basis van de uitgangspunten kunnen geïnteresseerde partijen tot 9 april een visie indienen om het complex te herontwikkelen. Een selectiecommissie beoordeelt de visies en de geschiktheid van de indieners. Op 12 juli kunnen maximaal vijf partijen een bod doen. In september wordt bekend gemaakt wie de koper is. De condities voor de verkoop en de te volgen verkoopprocedure zijn te vinden op biedboek.nl.

Foto: Het Pesthuiscomplex Leiden van circa 6.667 vierkante meter bvo is omgeven door water en groen en ligt direct aan het vernieuwde Van Leeuwenhoekpark (foto Jorrit Lousberg).