Ga naar de inhoud

Monumentale status Emmastraat Voorburg

Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg verleent het Emmastraatcomplex in Voorburg monumentale status. Het voorstel daartoe kwam van de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap. Dat sloot aan op het vurige pleidooi van de bewoners om de 96 sociale huurwoningen uit 1912 te renoveren.

Het Emmastraatcomplex is een voorbeeldig resultaat van de maatschappelijke ontwikkeling die aan het begin van de vorige eeuw gestalte gaf aan de volkshuisvesting in Nederland. Door twee woningbouwverenigingen en verschillende architecten is een buurt gebouwd als eenheid met het karakter van een tuindorp.

‘Alles klopt

Wat kwalitatief vooral in het oog springt is de compositie van de volumes en verschillende ensembles binnen het stedenbouwkundig plan. In woorden van de kenners: “Alles klopt”.

Met de hoge monumentale kwaliteit, de gaafheid en zeldzaamheidswaarde behoort het Emmastraatcomplex tot de top van deze architectuur en stedenbouw. Toch besloot eigenaar woningcorporatie WoonInvest vorig jaar tot sloop voor nieuwbouw, omdat de huizen bouwtechnisch gebrekkig en niet meer van deze tijd zouden zijn. De actieve bewonerscommissie bestreed dat en maakte met hulp van deskundigen een eigen renovatieplan.

Met steun van erfgoedorganisaties en de Woonbond zijn de bouwkundige, volkshuisvestelijke en financiële argumenten van WoonInvest om te slopen weerlegd. Daarnaast is een samenstel van maatschappelijke organisaties om de bewoners van het Emmastraatcomplex heen gaan staan. Een petitie voor behoud van de buurt is bijna 1.100 keer ondertekend en de politiek is vooral aangesproken op de hechte sociale structuur die met sloop ook zou verdwijnen.

Renovatieplan

Met de steun van het gemeentebestuur en de monumentale status kan nu aan een renovatieplan gewerkt worden. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft WoonInvest en de bewoners opgeroepen om daaraan constructief samen te werken. De Werkgroep Sociale Woningbouw van Heemschut verklaart daar aan te kunnen bijdragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d