Monumenten bij Natuurmonumenten eenmalig te bezichtigen

Natuurmonumenten opent op de landelijke Open Monumentendagen op 14 en 15 september bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek. Door heel Nederland zijn op beide dagen daarnaast tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van de vereniging te bewonderen.

Het Zeelandse Slot Haamstede (foto) is zo’n bijzondere plek; slechts enkele malen per jaar is dit slot van binnen te bezichtigen.

Schuilplek

Op 14 september is het 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. In de grotten van de Sint Pietersberg zochten vlak voor de bevrijding bijna 3.000 inwoners van de stad er hun toevlucht.

Overblijfselen zoals de bakkerij, de kapel en pompenkamers zijn nog te zien. Net als veel opschriften die ons herinneren aan die tijd. In het kader van Open Monumentendag is er op zondag 14 september om 10.00 uur een exclusief bezoek aan deze schuilplek.

Boerderij

Ook de 17e-eeuwse boerderij bij de Ackerdijkse plassen bij Rotterdam is normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk: hij is dan in gebruik als werk- en vergaderplek.

Op 14 en 15 september is de monumentale vergaderboerderij opengesteld, de opkamer en melkkelder zijn te bewonderen. Boswachters van Natuurmonumenten hebben door de aangrenzende Ackerdijkse Plassen bovendien een wandeling uitgezet. Ook dat is uniek, want om de vele vogels die er leven rust en ruimte te gunnen, is dit bijzondere natuurgebied normaliter niet vrij te bezoeken.

Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben de status van beschermd monument.

Daarnaast beheert de vereniging meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.

Het complete overzicht staat op www.natuurmonumenten.nl/Open-Monumentendag

Foto: Slot Haamstede (foto Rob Doolaard).