Ga naar de inhoud

Monumenten kosten gemiddeld ruim 7 ton

In 2022 verkochten NVM-makelaars in Nederland iets minder dan 2.000 monumenten. Dat is circa 1,5 procent van alle woningverkopen. De mediane transactieprijs kwam uit op 723.000 euro, terwijl een regulier huis vorig jaar een mediane verkoopprijs van 430.000 euro noteerde.

Dat blijkt uit onderzoek naar de markt van monumentale woningen in 2022 in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en het Nationaal Restauratiefonds. Dit door brainbay verzorgde onderzoek is ook in 2018 uitgevoerd. De uitkomsten geven inzicht in de marktontwikkelingen, prijs, vraag en aanbod, verkooptijd en verduurzaming van de monumentale woningmarkt.

Kortere verkooptijd

De verkooptijd van monumenten daalde vorig jaar fors, maar is met 50 dagen nog altijd het dubbele van de reguliere woningmarkt. Met een krapte-indicator van 6,6 is het aanbod monumenten volgens de NVM en het Restauratiefonds evenwichtig en heeft de koper een goede keuze.

Een energielabel is voor monumenten niet verplicht. Door het hogere energieverbruik is verduurzaming een behoorlijke opgave. Toch wil 82 procent van de eigenaren binnen drie jaar investeren in verduurzaming.

‘Interessant’

Anneke Haak-Bronsema, bestuurslid van de NVM-vakgroep Wonen en portefeuillehouder van de marktgroep monumenten, noemt de resultaten uit het onderzoek ‘interessant’.

“Het wonen in een monument is vooral in trek bij kopers die al verder zijn in hun wooncarrière. Met 44 jaar is de gemiddelde leeftijd van een monumentenkoper duidelijk hoger dan het gemiddelde van 38 jaar in de reguliere koopwoningmarkt. Met een relatief hoge welstand zijn eigenaren in staat én bereid om te investeren in hun monument. Een eigenaar van een monument heeft tenslotte een bijzonder pand in handen dat goed onderhoud vereist. Het gunstige tarief van een Restauratiefondshypotheek helpt daarbij. Ook zijn er subsidiemogelijkheden en diverse leningen voor verduurzaming en restauratie tegen een aantrekkelijke rente beschikbaar”.

Verduurzamingsambitie

Volgens Sjoerd Slagtersenior marketeer bij het Restauratiefonds en begeleider van het onderzoek, is de verduurzamingsambitie van monumenteigenaren opvallend groot.

“Maar liefst 82 procent geeft aan daarin te willen investeren. Daar zijn we blij mee want het draagt bij aan het behoud van monumenten. Het is ook duidelijk dat eigenaren hiervoor specifieke kennis en informatie zoeken. Als Restauratiefonds zijn we de monumenteneigenaren daarbij graag van dienst. Naast financieringen bieden wij kennis en diensten om een monument (nog) beter in stand te houden. We zorgen voor duurzaamheidsadvies op maat. Dat helpt eigenaren bij het verantwoord en kwalitatief verduurzamen van monumenten. Dit kan en doet het Restauratiefonds niet alleen. Hiervoor werken we nauw samen met kennispartners, waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Maar bijvoorbeeld ook met de Groene Grachten en Dijkoraad”.

Doesburg en Amsterdam

Van de in 2022 verkochte woningen is 1,5 procent een monument. In sommige gemeenten ligt dat percentage fors hoger. Zo werden in Doesburg tussen 2018 en 2022 liefst 60 monumenten verkocht en staat het aandeel monumenten in deze gemeente met 9,4 procent op plaats 1. Amsterdam sluit met een aandeel van 6 procent de top 10 met 2.570 verkochte monumenten tussen 2018 en 2022.

NVM

De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM is opgericht in 1898. Met ruim 4.400 aangesloten makelaars en taxateurs is zij de grootste ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen.

De vereniging is georganiseerd rond drie gespecialiseerde vakgroepen: Wonen, Business en Agrarisch en Landelijk. De NVM behartigt de belangen van haar leden in het makelaars- en taxateursvak en onderhoudt daarvoor contacten met alle betrokken partijen in het maatschappelijke en politieke veld. www.nvm.nl(externe link)

Nationaal Restauratiefonds

Het Nationaal Restauratiefonds zet zich in voor ‘springlevende monumenten’. “Erfgoed is meer dan een stapel stenen: erfgoed is emotie”, zegt het fonds. “Elk gebouw heeft zijn eigen verhaal en vertelt over onze geschiedenis. Wij helpen eigenaren om deze bijzondere gebouwen duurzaam te gebruiken en te bewonen, er in te werken of te ontspannen door het bieden van maatwerkfinancieringen, kennis en een sterk netwerk”. www.restauratiefonds.nl

 

 

1 reactie op “Monumenten kosten gemiddeld ruim 7 ton”

  1. Wonend in een kompleet houten monument levert altijd een grote kostenpost aan schilderwerk. Elke 7 jaar moet het rondom. De lichtkleurige verf heeft versnelde neiging tot poederen. Is hieraan iets te doen. De schilder zegt een donkerder kleur, maar dat kan niet ivm de eveneens houten buurtpanden in bepaalde donkere kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d