Monumentendorp Orvelte heeft historische brievenbus terug

Het Drentse dorp Orvelte heeft sinds vrijdag 29 november een historische brievenbus terug. Het knalrode gietijzeren exemplaar pronkt ter hoogte van Schoolstraat 1, op exact dezelfde plek als zijn verwijderde voorganger.

Jarenlang stond midden in het monumentendorp (gemeente Midden-Drenthe) een historische brievenbus, die vooral in de zomermaanden veelvuldig werd gebruikt door toeristen. Vanwege achterstallig onderhoud verkeerde dat exemplaar op het laatst echter in zeer slechte staat en kon niet meer geleegd worden. Reden voor PostNL de bus weg te halen.

Nadat Orvelte het een paar maanden zonder brievenbus had moeten stellen, plaatste PostNL aan de rand van het brinkdorp een moderne versie terug.

Blij

“Wij zijn ontzettend blij”, verklaart Rolinda Neuwitter, bestuurslid van de VABO, de belangenvereniging voor bewoners van Orvelte. “Het was onze wens de vorige brievenbus in ere te herstellen, maar de kosten daarvan waren simpelweg te hoog. Gelukkig had PostNL in een van zijn sorteercentra nog een historisch exemplaar. Dat hebben wij nu gekregen”.

Pronkstuk

VDL, al jaren partner van PostNL voor het landelijke netwerk van brievenbussen, vervoerde de brievenbus van Nieuwegein naar Orvelte en plaatste ‘m terug op zijn oude stekkie.

Het monumentendorp neemt zelf het onderhoud op zich. Het object is nu letterlijk een pronkstuk en wordt niet geleegd. Bewoners en toeristen kunnen hun kaarten en brieven blijven posten in een moderne bus aan de rand van Orvelte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.