Ga naar de inhoud

Monumentenorganisaties ijveren voor behoud vroegere Meisjesvakschool

Het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Heemschut hebben de gemeente Zutphen verzocht de vroegere Meisjesvakschool aan het Vispoortplein 16 in de Hanzestad aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Beide organisaties achten bescherming op korte termijn noodzakelijk. Dit omdat het gebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar, die van de plaatselijke overheid ruimte krijgt de voormalige school te slopen. “Gebeurt dat, dan verliest Zutphen een iconisch gebouw uit het begin van de jaren twintig, onvervangbaar cultureel erfgoed”, aldus het Cuypersgenootschap en Heemschut.

Pandeigenaar Willem Goudkuil is met de gemeente Zutphen overeengekomen dat er appartementen op het terrein mogen komen.

Willem Leliman

De ‘vakschool voor meisjes’ uit 1920 is ontworpen door J.H.W. (Willem) Leliman in een stijl waarin elementen van H.P. Berlage en de Haagse School herkenbaar zijn. Kenmerkend is de monumentale opzet van het gebouw in combinatie met een sobere detaillering en fraai metselwerk van de gevels.

Leliman (1878-1921) behoorde in zijn tijd tot de bekendste architecten van Nederland. Hij was zoon van de belangrijke 19e-eeuwse architect J.H. Leliman. Na zijn studie vestigde hij zich in Amsterdam en later in Baarn.

Willem Leliman bouwde tal van villa’s en landhuizen in onder andere Baarn, Hilversum, Bussum en Laren. Daarnaast ontwierp hij moderne schoolgebouwen. Ook wordt hij gezien als een van de pioniers op het gebied van de sociale volkshuisvesting. Diverse werken van zijn hand zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument.

Waarde

De Meisjesvakschool uit het interbellum te Zutphen heeft volgens het Cuypersgenootschap en Heemschut evidente architectuurhistorische waarde. “Ook is de voormalige school van belang vanwege haar beeldbepalende ligging nabij de historische binnenstad en het redelijk gaaf bewaarde karakter van de architectuur. Cultuurhistorisch illustreert het pand de opkomst van het onderwijs voor meisjes in de 20e eeuw”, aldus de twee landelijke monumentenorganisaties.

‘School uitgangspunt herontwikkeling’

Volgens Heemschut en het Cuypersgenootschap dient het schoolgebouw uitgangspunt te zijn voor de te verwezenlijken herontwikkeling van het gebied. “Oud en nieuw kunnen elkaar hier versterken. Juist een gemeente als Zutphen, met een tot op heden goede reputatie op het gebied van monumentenzorg, dient alles in het werk te stellen om sloop van dit voor de stad unieke gebouw te voorkomen”.

 

2 reacties op “Monumentenorganisaties ijveren voor behoud vroegere Meisjesvakschool”

  1. Goedenavond de heer/mevr,
    Dank u wel voor uw inzet!
    Het zou eeuwig zijn als dit pand tegen de grond zou gaan!

    Vriendelijke groet,
    Dorothe Moorman

  2. Ik bedoel uiteraard dat het eeuwig zonde zou zijn als dit pand tegen de grond gaat.
    Tevens ben ik verbijsterd over het feit dat de gemeente het verkocht heeft!
    Als inwoonster van Zutphen zou ik graag iets doen maar besef dat ik als individu niks kan betekenen.
    Nogmaals dank voor uw inzet!

    Vriendelijke groet, Dorothe Moorman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.