Ga naar de inhoud

Monumentenstatus ziekenbarakken Ede

De barakken van de Militair Geneeskundige Dienst in Ede krijgen de status van gemeentelijk monument. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na onderzoek van erfgoedvereniging Heemschut en de stichting Erfgoed Ede.

De barakken aan de Van Heutszlaan worden vanwege geplande nieuwbouw gedemonteerd en overgedragen aan de stichting die er een nieuwe plek voor gaat zoeken.

De twee houten woningen liggen verscholen achter het struikgewas. Op het eerste gezicht ogen ze als bungalows op een vakantiepark. Dat zijn het echter niet en hun geschiedenis is langer dan in eerste instantie lijkt. In 1907 werden beide barakken neergezet door het toenmalige ministerie van Oorlog voor onvervoerbare en besmettelijke zieken. Later maakten ze deel uit van de Militair Geneeskundige Dienst.

Waardevol

Volgens historicus Machlien Vlasblom zijn de optrekjes van grote, diverse cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. De barakken hebben niet alleen een (lange) geschiedenis, maar verdienen daarom ook een toekomst.

Vanuit beide invalshoeken bezien worden de barakken zeldzaam geacht. Door sloop van het apotheekgebouw ter plaatse is de ensemblewaarde verdwenen; de huizen maakten in Ede immers onderdeel uit van de Militair Geneeskundige Dienst op het kazernecomplex.

Gemis

Voor de lokale militaire geschiedenis is dat gebrek aan samenhang een gemis.

Anderzijds vormden dergelijke isolatiebarakken elders in het land vaak losse elementen in een dorp of stad, want ze waren eenvoudig te monteren en demonteren, en functioneerden in feite als pop-up ziekenhuis/isolatiebarak. Dat maakt de Edese barakken bij uitstek geschikt om te verplaatsen en elders hun bijzondere verhaal te vertellen, waar ze naar verwachting ook beter tot hun recht komen.