Muiderpoort Amsterdam naar Stadsherstel

Stadsherstel Amsterdam is de nieuwe eigenaar van de Muiderpoort op Sarphatistraat 500. De gemeente Amsterdam stoot monumenten af en heeft de erfgoedorganisatie benaderd de stadspoort over te nemen.

De Muiderpoort, gebouwd in 1770, kent een opvallende gevel, ontworpen in Lodewijk XVI-stijl. De doorgang is voorzien van een spectaculair gemetseld bakstenen kruisgewelf.

Keizer Napoleon, in een koets getrokken door acht witte paarden, reed op 9 oktober 1811 met groot vertoon via de Muiderpoort Amsterdam binnen, nadat de Keizer aller Fransen in 1810 het koninkrijk Holland had ingelijfd.

Façades

De stads- en veldzijde façades van het bouwwerk zijn verschillend qua details. De gevel aan de veldzijde heeft in het fronton het stadswapen met de drie Andreaskruizen. Aan de stadszijde zijn pilasters toegepast, met in het fronton het oudere stadswapen met het koggeschip.

In opzet is de Muiderpoort classicistisch, o.m. te zien aan de manier waarop de centrale poort wordt geflankeerd door bogen, een verwijzing naar de triomfbogen die men uit de Romeinse Oudheid kende.

Wacht en tolheffing

Oorspronkelijk ging al het verkeer door de poort. Beide vleugels waren dan ook ingericht voor de wacht en het heffen van tol.

Voor de poort over de Singelgracht lag een stenen brug waarin twee houten wipbruggen waren opgenomen. Aan het einde van de brug was een buitenpoort of hamei aangebracht, voorzien van smeedijzeren hekken. Deze zogenoemde hekkenpoort is in 1898 om verkeerstechnische redenen afgebroken, men vond de doorgang te smal.

Functie verloren

In 1903 is de brug vervangen door een nieuw exemplaar dat naast de poort verrees. Vanaf dat moment verloor de Muiderpoort haar functie, want al het verkeer reed er sindsdien omheen.

De hekkenpoort is bewaard gebleven, veertig jaar na de sloop is het poortje uit 1770 herbouwd. Het is nu terug te vinden aan de ingang van het Flevopark in Amsterdam Oost.

Huidig gebruik

Van 1914 tot 1924 was de Muiderpoort een politiebureau, in 1963 werd in het gebouw het Internationale Belasting Documentatie Bureau geopend. Tegenwoordig houdt de Nederlandse orde van belastingadviseurs in de stadspoort kantoor.

Foto: De Muiderpoort, gebouwd in 1770, kent een opvallende gevel, ontworpen in Lodewijk XVI-stijl (foto Aart Jan van Mossel).