Ga naar de inhoud

Museale presentatie in Koninklijke Industrieele Groote Club

De gerestaureerde Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam opent tijdens het Open Monumentenweekeinde op 14 en 15 september haar deuren voor publiek. Bijzonder, want normaal is de sociëteit en businessclub louter voor leden toegankelijk.

Deze zomer wordt de laatste hand gelegd aan een grootschalige meerjarige opknapbeurt met respect voor traditie en stijl, die het sociëteitsgebouw weer de grandeur van 1916 moet verlenen.

Verbluffend ’authentiek’

Zo wordt de ruim 100 jaar oude wandbespanning in de zalen vernieuwd. Het TextielLab, de gespecialiseerde werkplaats van TextielMuseum Tilburg, heeft onder andere de Eetzaal van nieuwe wandbekleding voorzien, met gebruikmaking van gedigitaliseerde oorspronkelijke ontwerpen. Het resultaat is volgens het museum ‘verbluffend authentiek’.

In de vernieuwde Groote Zaal wordt gedurende het Open Monumentenweekeinde een museale presentatie ingericht waarbij historie en actualiteit samenvloeien. Zo worden de tafels gedekt met designtafelgoed van het label by TextielMuseum, ontworpen door onder anderen Viktor&Rolf, Studio Job en Scholten & Bajings.

Beide dagen staan van 10.00 uur -17.00 uur rondleidingen gepland. De toegang is gratis. Aanmelden op de dag zelf bij de receptie van de Club, Dam 27 Amsterdam (Tip: ruim op tijd komen in verband met de verwachte drukte).

IGC

De Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) kent een historie van meer dan een eeuw en beschikt over een indrukwekkend interieur. De meer dan 1.500 leden van de vereniging gebruiken de locatie doordeweeks als besloten businessclub en sociëteit.

Van vrijdag tot en met zondag zijn het restaurant en de clubzaal beschikbaar voor niet-leden. De banquetzalen zijn zeven dagen per week voor leden én niet-leden af te huren.

Het TextielLab

Het TextielLab geniet een bijzondere status in de textielindustrie en is van internationaal belang binnen het vakgebied. Ambacht en vakmanschap staan hoog in het vaandel; er worden hoogwaardige producten gemaakt.

De geavanceerde werkplaats levert een grote bijdrage aan de reputatie van het TextielMuseum in Tilburg wereldwijd. In het lab in de oude fabriek worden – net als 100 jaar geleden – de laatste technieken toegepast om vernieuwende stoffen en toepassingen te ontwikkelen.

Klinkende namen als Jan Taminiau, Viktor&Rolf, Studio Job, Scholten & Baijings, architectenbureau O.M.A., Jaime Hayon en Jan Fabre werkten in het Lab.