Ga naar de inhoud

Museale route langs beelden KoepelKathedraal Haarlem

Bij de in 2019 voltooide restauratie van het op een na grootste kerkgebouw van Nederland stelden experts vast dat de KoepelKathedraal in Haarlem met zijn tientallen sculpturen een belangrijke maar relatief onbekende kunstschat in huis heeft.

Het publiek krijgt nu de kans de beeldenroute De Wezens van de Kathedraal te lopen. De wandeling (aangeboden van 4 juli tot en met 25 oktober) voert op 20 meter hoogte deels via de buitenkant langs de daken van zeven rijk met sculpturen gedecoreerde kapellen.

Europese prijs

De restauratie van de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal trok internationaal de aandacht en werd in 2019 beloond met de Europa Nostra Award.

Deze door de EU ingestelde prijs voor behoud van cultureel erfgoed in Europa staat in vakkringen te boek als zeer vooraanstaand. Een onder de naam Klim naar het Licht gehouden toren- en gewelventocht (inclusief tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk) trok vorig jaar 80.000 bezoekers.

Stimulans

Volgens voorzitter Wim Eggenkamp van de Stichting Kathedrale Basiliek was die overweldigende belangstelling een extra stimulans om een beeldenroute te maken.

“Mede dankzij de schitterende sculpturen die we in huis hebben wordt de KoepelKathedraal vaak in een adem genoemd met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen. De route De Wezens van de Kathedraal leidt onder meer door zes van de twaalf kleinere kerktorens. Vanaf een normaal gesproken voor publiek gesloten open galerij kunnen bezoekers de beelden in de buitenlucht bekijken”.

Joseph Cuypers

Veel van die beelden zijn van de hand van Joseph Cuypers (1861-1949), zoon van architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontwierp.

De sculpturale versieringen van Cuypers junior dragen bij aan de grootsheid van de kathedraal, prikkelen de fantasie en verbeelden onder meer de strijd tussen goed en kwaad. De kunstenaar liet zich inspireren door de uitbundige figuratieve bouwsculptuur die typerend was voor rijk gedecoreerde Franse kathedralen uit de Middeleeuwen.

In de KoepelKathedraal is ook werk van andere beeldhouwers, onder wie Mari Andriessen te zien.

Schaalmodellen

In de crypte van de KoepelKathedraal staan met 3D-technologie gemaakte schaalmodellen van de beelden. Volgens Jeroen Veger van het in industrieel 3D-printen gespecialiseerde Haarlemse bedrijf 3DMZ gebeurde dat met een bijzondere printer.

“Die kan gebruik maken van verschillende steensoorten in poedervorm. Dat poeder is een restmateriaal uit marmer- en lijsteengroeven in Italië. Dankzij onze 3D-printmethode en deze machine is het mogelijk op digitale manier stenen objecten te maken”.

De museale rondleidingen duren ongeveer een uur en worden met inachtneming van de 1,5 meter regels gehouden. Met een maximaal aantal deelnemers van 10 per 15 minuten. Kaarten (kosten 7,50 euro per persoon) zijn te koop via de website www.koepelkathedraal.nl Er wordt gewerkt op basis van time slots. De kaartverkoop begint vandaag (23 juni).

Foto: De Wezens van de Kathedraal (bron KoepelKathedraal Haarlem).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.