Museum De Waag opent Deventer 1250 jaar

Deventer viert 1250 jaar geschiedenis. In 768 bouwde de Angelsaksische missionaris Lebuinus een houten kerkje aan de oever van de IJssel. ’s Mans komst markeert het begin van de ontwikkeling van een kleine nederzetting tot de middelgrote gemeente anno nu.

In het kader van het stadsjubileum toont Museum De Waag Deventer 1250 jaar, hoogtepunten uit de geschiedenis van de Koekstad. Tegelijkertijd lanceert het museum de app 3Deventer. Daarin zijn verdwenen gebouwen en stadsgezichten te bezichtigen.

Vanaf zondag 17 juni is de expositie open voor publiek en is de app gratis te downloaden in de App Store of Google Play. Bezoekers die Deventer 1250 jaar op de openingsdag aandoen ontvangen een attentie (zolang de voorraad strekt).

Reis door de tijd

De tentoonstelling staat voor een reis door de tijd langs de rijke historie van een van de oudste steden van Nederland en geeft een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Koekstad.

Ruwweg vanaf het moment dat Lebuinus zijn kerkje sticht tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de 19e en 20e eeuw. De expositie wil een ode zijn aan de jubilerende gemeente en laat zien dat zij gevormd is door 1.250 jaar historie.

App

Al jaren werkt Museum De Waag met erfgoed- en archeologiespecialisten samen om Deventer in verschillende tijdlagen te reconstrueren.

Als gezegd wordt op de openingsdag van de tentoonstelling de app 3Deventer gelanceerd, die bezoekers de mogelijkheid biedt gebouwen uit het verleden te bekijken.

Zo blijkt het nu zo levendige stadsplein in het jaar 900 de plek waar de Vikingwal liep. Ook het Deventer van de toekomst valt te beleven; een stad waar wolken worden vastgezet om inwoners van water te voorzien en grote apparaten die energie uit de aarde halen, het straatbeeld bepalen.

Aanwinsten

Voor de zogenoemde Deventer Collectie zijn twee werken verworven. In New York bemachtigde Museum De Waag Boslandschap met Latona en de Lycische boeren van de kunstschilder Bartholomeus Breenbergh. Dankzij vereniging De Waag is de verzameling bovendien verrijkt met een krijttekening van Cornelis Springer uit 1861.

Publieksinformatie

Deventer 1250 jaar is van 17 juni tot en met 4 november dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur (maandag gesloten). Een audiotour in het Nederlands en Engels is beschikbaar. Elke zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding.

Foto: Reconstructie uit app 3Deventer.