Museum Laren Beste Gebouw van Nederland

De uitbreiding van Museum Singer Laren is uitgeroepen tot Beste Gebouw van Nederland 2022. Het ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten in opdracht van de Stichting Singer Laren won ook de publieksprijs. Dat is in de geschiedenis van de competitie, die dit jaar haar 17e editie beleefde, niet eerder voorgekomen.

De architectuurprijs van de Brancheverenging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde biedt, is gisteren (donderdag 12 mei) in Theater Zuidplein te Rotterdam uitgereikt door juryvoorzitter Barbara Baarsma.

Ingetogen kwaliteit

“De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken”, aldus de jury.

Als gezegd blijkt ook het publiek de ingetogen kwaliteit van de uitbreiding te waarderen. Met meer dan een kwart van de stemmen werd Museum Singer Laren ook tot publiekswinnaar bestempeld.

Categoriewinnaars

De vakjury BNA Beste Gebouw van Nederland 2022 boog zich over in totaal tien nominaties, verdeeld over de vier categorieën.

In de categorie Particuliere Woonbeleving waren de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier kandidaat. Volgens de jury was het proces bij Stories ingewikkeld, terwijl het eindresultaat bedrieglijk simpel oogt. “Razend knap. Het project laat zien hoe met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen zijn te versnellen. Daarom wint Stories deze categorie”.

De strijd in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie ging tussen twee projecten Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. Uiteindelijk koos de jury Little C als winnaar vanwege de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen hoogwaardige stedelijke kwaliteit tot stand is gebracht.

In de categorie Stimulerende Omgevingen waren Floating Office Rotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen – beide in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch genomineerd.

De jury was er snel uit: het depotgebouw Boijmans van Beuningen wint. “De manier waarop de kunstwerken vanuit de krochten van de kelder in een spiegelpaleis midden in de stad geplaatst zijn, is voorbeeldstellend voor de plek die cultuur – schromelijk verwaarloosd in de coronajaren – nu verdient”.

In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit en Icoonwaarde, waren de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. De jury riep de Rechtbank Amsterdam tot winnaar uit. “Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble”.

Eervolle vermelding Holocaust Namenmonument

De jury BNA Beste Gebouw van Nederland 2022 besloot het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam een eigen plek te geven met een Eervolle Vermelding, de enige dit jaar. “Het grootse van de Holocaust overstijgt alles”, aldus de jury. Reden waarom zij het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen.

Alle winnaars op een rij

Beste Gebouw én Publiekswinnaar

Museum Singer Laren, Bedaux de Brouwer Architecten, opdrachtgever Stichting Singer Laren. De jury: “Een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap puur sang, in aanpak, uitvoering, details”.

Particuliere Woonbeleving

Stories, Amsterdam, Olaf Gipser Architects, opdrachtgever Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A. De jury: “Stories toont de potentie van collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij individuele vrijheid de ruimte krijgt en bijzondere woningen ontstaan, waarvoor de vrije markt nauwelijks ruimte biedt”.

Identiteit en Icoonwaarde

Rechtbank Amsterdam, KAAN Architecten, opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf. De jury: “Streng, rechtvaardig – menselijk. Dit gebouw plaatst de rechtspraak waar hij hoort, midden in de samenleving, en biedt houvast bij momenten waarop beslissingen over levens worden genomen”.

Leefbaarheid en Sociale Cohesie

Little C, Rotterdam, architectenbureau CULD Inbo vof, opdrachtgever ERA Contour en J.P. van Eesteren/TBI. De jury: “Little C vervult met verve zijn brugfunctie tussen de binnenstad en Coolhaven, tussen het Erasmus MC en een nieuw woongebied, tussen de bestaande en nieuwe stad”.

Stimulerende Omgevingen

Depotgebouw Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam,  architectenbureau MVRDV, opdrachtgever gemeente Rotterdam. De jury: “Het ontwerp geeft een nieuwe invulling aan de typologie van de opslagplaats, die andere musea kan inspireren. Een enorme verdienste”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.