Museum MORE ontvangt 50.000e bezoeker

MORE

Museum MORE in Gorssel heeft zijn 50.000e bezoeker mogen verwelkomen. Hiermee heeft het museum voor Modern Realisme binnen vier maanden na de opening zijn minimumprognose voor een jaar gehaald.

Hans Melchers, initiatiefnemer van het museum, overhandigde de 50.000e entreetickets persoonlijk aan Tom Bierman uit Warnsveld en Margriet Deiters uit Rotterdam die gezamenlijk MORE bezochten. Het museum opende begin juni zijn deuren voor publiek. Meer dan 200 topwerken van kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop zijn er te zien.

Melchers verwierf de basis van de collectie uit het faillissement van DS Art, om te voorkomen dat het Nederlandse deel van deze kunstverzameling uiteen zou vallen. De collectie groeit nog altijd met aankopen van topwerken van onder anderen Jan Mankes, Pyke Koch, Charley Toorop, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes en Carel Willink. MORE is hiermee het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme.

Openingstentoonstelling

De openingstentoonstelling SCHERP KIJKEN is nog te zien tot en met 31 december 2015. Zij biedt een overzicht van ruim 200 highlights uit de realistische kunst van de afgelopen eeuw uit de eigen collectie van Museum MORE. Realistische kunst is volgens Ype Koopmans, artristiek directeur van Museum MORE, bij uitstek ‘scherp kijken’. “De kunstenaar kidnapt ons netvlies. Hij kijkt scherp en dwingt je om zelf ook scherp te kijken”.

Bouwkunst

Het paviljoenachtige gebouw van Museum MORE met 7 grote tentoonstellingszalen is ontworpen door Hans van Heeswijk. De architect is ook verantwoordelijk voor de nieuwe entree van het Van Gogh Museum, de verbouwing van het Mauritshuis en de Hermitage. Museum MORE opent in 2017 een tweede locatie in Kasteel Ruurlo waar leven en werk van Carel Willink centraal zullen staan.

Foto: MORE-initiatiefnemer Hans Melchers (rechts) met Margriet Deiters en Tom Bierman (foto Janny Schiphorst).