Meteen naar de inhoud

Museum Schoenenkwartier in Waalwijk op 28 juni open

Museum Schoenenkwartier in Waalwijk

In het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein te Waalwijk wordt dinsdag 28 juni het Schoenenkwartier geopend, de jongste aanwinst in het rijtje leisure hotspots van VisitBrabant.

Tot de doelgroep van de nieuwe publiekstrekker behoren cultuur-, design en schoenliefhebbers, ondernemers, ontwerpers, kunstenaars en vaklieden. Naast het Schoenenkwartier staan op het rijtje leisure hotspots van VisitBrabant locaties als de Efteling, de Loonse en Drunense Duinen en vestingstad Heusden.

Drie pijlers

Het ambitieuze concept van het Schoenenkwartier, dat mikt op 35.000 bezoekers per jaar, berust op drie pijlers: Museum, Maaklabs en Kenniscentrum.

Het Museum presenteert, naast een vaste collectie, twee keer per jaar een wisselende tentoonstelling. Op de driedelige openingsexpositie wordt onder de titel Put On Your Red Shoes de relatie onderzocht tussen schoenen en muziek.

Deel 1 focust op idolen als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddie Mercury en Lady Gaga, hun kleding en levensstijl.

Deel 2 zoomt in op merken die aan muziekstromingen of muzikanten verbonden zijn en iconische status verwierven. Denk aan Dr. Martens, Timberlands en de Wallabees van Clarks.

Deel 3 illustreert hoe popsterren van nu zich als influencers profileren: hoe zij met eigen merken inspelen op de behoefte van fans om hun idool te benaderen. Ook toont de tentoonstelling de connectie tussen grote internationale sterren en Nederlandse ontwerpers.

Blikvangers

Blikvangers zijn onder meer de rode sandalen van David Bowie aka Ziggy Stardust, de Chopines van Jan Taminiau voor Beyonce, en de witte laarzen van Agnetha en Björn van ABBA. De komende jaren volgen exposities over leather jackets, René van den Berg, de ‘maanschoen’ en innovatieve materialen en de toekomst van de sneaker.

Het Utrechtse ontwerpbureau Tinker imagineers was verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp, CIVIC was de betrokken architect.

Maaklabs

In de Maaklabs op de begane grond houden ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten zich bezig met ontwerp en experiment. In deze openbaar toegankelijke ruimte, waarin zich ook een café en de museumwinkel bevinden, mag de bezoeker meekijken en in diverse workshops zelf aan de slag. Bedrijven kunnen aanhaken bij onderwijsprojecten waarin studenten ervaring opdoen. Testen, proberen, falen en opnieuw beginnen; ziedaar het speelveld in de Maaklabs.

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum op de eerste etage heeft een bibliotheek, een educatieve ruimte, een archief, een auditorium en een materialenkast waar bezoekers leersoorten en leeralternatieven kunnen voelen, ruiken en onderzoeken. Men vindt er doorzichtig leer, diverse soorten kunstleer en leer dat bijvoorbeeld vervaardigd is van platgedrukte koeienmagen.

Foto: Exterieur van het Schoenenkwartier (foto Jeroen Pulles).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: