Ga naar de inhoud

Museumhuis Van Meerten open

Vereniging Hendrick de Keyser heeft in Delft haar elfde Museumhuis geopend: het woonhuis van de eigenzinnige verzamelaar Lambert van Meerten. Dat gebeurde op vrijdag 10 juli in aanwezigheid van burgemeester Marja van Bijsterveldt en met inachtneming van de 1,5 meter-regel.

Net als bij de andere Museumhuizen van de vereniging, stapt de bezoeker aan de Oude Delft 199 een bijzonder woonhuis binnen. Met zijn natuurstenen voorgevel in een abstracte variant van de renaissancestijl was het na zijn oplevering eind 19e eeuw al een bijzondere verschijning.

Daarbij was het ook een hypermodern gebouw, voorzien van nieuwigheden als vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit. Het interieur is volgens Hendrick de Keyser ‘net zo uniek’.

19e-eeuwse connaisseur

Bouwheer Lambert van Meerten was mede-eigenaar van de Delftse Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek Van Meerten & Zonen. Hij gold als verwoed verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair en stond bekend als 19e-eeuwse ‘connaisseur’ met interesse voor de Gouden Eeuw.

Zijn collectie kreeg zo’n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen. In ‘Oud Hollandse’ interieurs moest de verzameling van Van Meerten een plekje krijgen.

Gezamenlijk project

Het was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf le Comte, Jan Schouten en Leonard Couvée. Le Comte en Couvée waren de artistieke hoofdontwerpers, Schouten de architect-bouwkundige.

Het huis ‘Oud Holland’, verrezen tussen 1891 en 1893, bestaat uit twee delen: aan de voorzijde het ‘museumhuis’, aan de achterzijde de familievertrekken. Overal in het interieur zijn bouwfragmenten verwerkt: consoles, houtsnijwerk, bedsteden, tegeltableaus en schouwen. Dat werd gecombineerd met betimmeringen, mozaïekvloeren en glas-in-lood.

Lambert van Meerten ging in 1902 failliet en grote delen van zijn collectie zijn geveild. Dankzij een groep vrienden werd zijn huis toch een museum, met Adolf le Comte als eerste directeur. Dat museum voor kunst en kunstnijverheid sloot in 2013 de deuren voor publiek, de collectie is ondergebracht bij Museum het Prinsenhof.

Ingrijpend veranderd

Na jaren van leegstand is het huis nu weer open voor bewoners van Delft en omstreken. Maar dan zonder strenge suppoosten en waarschuwende vingers. Het is ingrijpend veranderd.

In het Museumhuis ontdekken bezoekers hoe Van Meerten zijn buitengewone verzameling bij elkaar bracht. Te ervaren valt hoe hij leefde tussen en ín zijn collectie en hoe hij uiteindelijk moest aanzien hoe grote delen ervan onder de hamer gingen. Ook kan men zijn zus Dina leren kennen in haar lichte kamer.

Niet fluisteren

In Museumhuis Van Meerten hoeft niemand te fluisteren of met zijn handen op de rug te lopen. Eenieder mag er op de stoelen zitten en de kasten openen. “Het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk zélf te ontdekken en je thuis te voelen”, zegt Cunera Vergeer van Hendrick de Keyser.

Voor adres, openingstijden en prijzen zie www.museumhuizen.nl

Foto: Hal van Museumhuis Van Meerten in Delft (foto Arjan Bronkhorst).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.