Meteen naar de inhoud

Muur langs Marineterrein Amsterdam monument

De gemeente Amsterdam heeft de muur langs het Marineterrein aan de rand van de binnenstad aangewezen als monument. Het is een eerste besluit naar aanleiding van een verzoek daartoe van Bond Heemschut eind 2021. De erfgoedvereniging pleitte destijds voor bescherming van enkele bijzondere elementen op het terrein.

Karakteristiek onderdeel

Het Marineterrein is sinds de zeventiende eeuw een karakteristiek onderdeel van Amsterdam. Het gebied heeft zich geleidelijk ontwikkeld van simpele aanlegplaats tot moderne militaire basis.

Sinds 2011 werken het stadsbestuur en het Rijk aan de herontwikkeling van het Marineterrein tot een grotendeels publiek toegankelijk innovatiedistrict. Ter voorbereiding zijn diverse onderzoeken naar het op het terrein aanwezige erfgoed verricht.

De uitkomsten zijn betrokken bij de planvorming en hebben eraan bijgedragen dat waardevolle gebouwen, structuren en beplanting behouden lijken te zullen worden. Desondanks is formele bescherming van de op het terrein aanwezige cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden wat Heemschut betreft gewenst.

Overblijfsel

De muur aan de Kattenburgerstraat is een overblijfsel van verder gesloopte zeventiende-eeuwse werkplaatsen en magazijnen. De muur bestaat uit verschillende delen, verschillende soorten metselwerk en is op veel plaatsen zichtbaar gerepareerd.

De muur is van groot beeldbepalend belang. Door hem te beschermen en behouden blijft het gebied zijn besloten karakter ook voor de toekomst behouden. Heemschut plaatst wel vraagtekens bij het plan om de monumentale muur van nieuwe doorgangen te voorzien. “De vraag is hoe dit voornemen zich verhoudt tot de monumentale status”, aldus de erfgoedvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: