Meteen naar de inhoud

Muurschildering met Hanzetafereel in Doesburg

Doesburgs wethouder Stan Hillenaar heeft op maandag 23 januari in de Kosterstraat in zijn stad een muurschildering onthuld met daarop een Hanzetafereel. Het werk behoort tot de zeven muurschilderingen die zijn aangebracht vanuit het INTERREG-programma “Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu”.

Op de schildering staan een man en een vrouw in middeleeuwse kledij die in de Waag handelswaar als zeezout, Hanzebier, Doesburgse mosterd en ‘Doesburgse moppen’ uitruilen. Paul Staarink en zijn partner Els Goedings poseerden voor de foto die nageschilderd is. Niet toevallig, want ’s mans voorouders begonnen ooit Staarink warenhuis in het pand waarop de schildering nu te zien is. Het heette toen nog ‘Kleine Bazaar‘, de naam die nog altijd prijkt op de gevel van het pand waarin tegenwoordig AMI Kappers is gehuisvest. De schildering in november in vijf dagdelen aangebracht door De Strakke Hand.

Samenwerking

De muurschildering is onderdeel van het project “Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu” dat is uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland.

De negen Nederlandse steden die al samenwerken vanuit Hanzesteden Marketing sloegen voor toeristische productontwikkeling vier jaar lang de handen ineen met vijf Duitse Hanzesteden. Bij het aanbrengen van de muurschildering waren betrokken de gemeente Doesburg, Achterhoek Toerisme, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Hanzesteden Marketing/Marketing Oost en de Strakke Hand. Voor het ontwerp werden lokale experts geraadpleegd.

Andere producten

Andere producten die voortkwamen uit de grensoverschrijdende samenwerking zijn de Hanzesteden fietsroute (450 kilometer), de Doesburgse stadsplattegrond en het Doesburgse Hanzebier en Hanzebrood.

Foto: Modellen Els Goedings en Paul Staarink presenteren de Hanzesteden fietsroute, waar de muurschildering onderdeel van is, aan wethouder Stan Hillenaar en kunstenares Roosmarijn ten Hoopen van de Strakke Hand (foto Harry van den Broek).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: