Nachtwacht in het donker in MONUMENTAAL

Met het onderzoek naar herstel van de Nachtwacht in het Rijksmuseum te Amsterdam is onlangs een begin gemaakt. De restauratie van die andere Nachtwacht, diep onder de grond in Zuid-Limburg, daarentegen is kortgeleden voltooid.

De nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 16 augustus in de schappen ligt, bericht er uitvoerig over.

Verder in dat nummer onder de titel Bezield meesterwerk o.a. een buitengewoon lezenswaardig artikel over de Priorij Doornburgh te Maarssen en de geboorte van architectuurstroming de Bossche School.

Mobiel erfgoed

Bij Kasteel De Haar vlakbij Domstad Utrecht krijgt fraai gerenoveerd mobiel erfgoed intussen langzaam maar zeker een tweede leven. Ook al komt er geen bladgoud aan te pas, de vier rijtuigen die het kasteel laat restaureren zijn minstens zo bijzonder als de Gouden Koets. Lees De Haar zet rijtuig te pronk.

Voorts in MONUMENTAAL nummer 4 – 2019 tal van indringende reportages over o.a. Midden-Delfland, Nederlands eerste Bijzonder Provinciaal Landschap, de Ludwigkapel in Limburg (70 jaar kloostergeschiedenis), de indrukwekkende foto-expositie over leegstaand erfgoed in verval van Jan Stel in Museum aan het Vrijthof (Maastricht), de geslaagde transformatie van het oude stationsgebouw in Delft en vier topstukken van het Teylers Museum in Haarlem in de Canon van Nederland.

India

In de vaste rubriek Erfgoed in den vreemde tenslotte verhalen we uitgebreid over Nederlands funerair erfgoed in India. Ergo: de nazomereditie 2019 van MONUMENTAAL loont voor alle liefhebbers van de schoonheid van stad en land zeer de moeite.