Meteen naar de inhoud

Nader onderzoek twee archeologische vondsten

Om de geschiedenis van Nederland en zijn bewoners verder te ontrafelen wordt nieuw belangwekkend onderzoek gedaan. Na twee eerdere rondes binnen de call archeologische vondsten heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) nogmaals twee voorstellen gehonoreerd.

Het ministerie van OCW, inclusief de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), stelt hiervoor bijna twee ton beschikbaar.

Belang

Archeologische vondsten worden van groot (inter)nationaal belang geacht voor de kennis over het verleden. Gebouwen, objecten en de locatie van vindplaatsen geven inzicht in samenlevingen van lang geleden. Ze helpen ons te begrijpen wie we zijn en waar we vandaan komen.

De twee gehonoreerde onderzoeksvoorstellen dragen daar volgens de initiatiefnemers aan bij. Zo worden jager-verzamelaars nabij Kampen in nieuw, internationaal perspectief geplaatst en wordt een in 2020 ontdekt Romeins legerkamp nabij Valkenburg (ZH) nader onderzocht.

Relevant voor archeologisch onderzoek is de samenwerking tussen academische, commerciële en publieke archeologie. Die komt volgens de NWO in de gehonoreerde projecten terug.

Projecten

Het gaat om 1. Mesolithische woningbouw en mobiliteit: Kampen-Reevediep in internationaal perspectief en 2. Romeinen aan de Rijnmond.

Ad 1. Bij Kampen-Reevediep zijn sporen gevonden die het stereotype beeld bestrijden van prehistorische jager-verzamelaars, als mensen die altijd op zoek zijn naar voedsel en in simpele hutjes wonen. Het blijkt  daarentegen dat zij stevige onderkomens hebben gebouwd en precies wisten welke bronnen waar en wanneer voorhanden waren.

Ad 2. In 2020 werd bij Valkenburg onverwacht een groot Romeins legerkamp ontdekt uit de tijd van de keizers Caligula en Claudius. Nieuw onderzoek naar die belangrijke archeologische vondst toont de strategische rol aan van de Rijnmonding voor de invasie in 43 van Britannia.

Het zelfstandige bestuursorgaan Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die beide voorstellen heeft gehonoreerd, zorgt voor het bevorderen van de overdracht van kennis van door haar gefinancierd onderzoek naar de maatschappij. 

Foto: Archeologische vondst van (inter)nationaal belang – project IJsselkogge bij Kampen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: