Naober: Inburgeren op platteland noodzaak

Het samenspel tussen nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners op het platteland stokt, signaleert magazine Naober. Soms is het water en vuur, al gaat het ook vaak goed.

Onder de titel Olde Leu, Nieje Leu zoekt Naober op zaterdagmiddag 9 november in Gorssel nieuwe spelregels voor het ‘naoberschap’. Met dit plattelandsforum viert het magazine zijn 12,5-jarig bestaan.

Enquête

Tijdens de bijeenkomst op 9 november worden de resultaten van een enquête onder lezers van het magazine gepresenteerd.

Het onderzoek is verricht door het onafhankelijke bureau Geelen Consultancy. Lezers geven hun opvatting weer hoe oud en nieuw met elkaar om kunnen gaan. Moet er bijvoorbeeld een inburgeringscursus komen voor nieuwkomers? Of moet ‘oud’ meer openstaan voor de nieuwelingen, die er mede voor zorgen dat het platteland leefbaar blijft? En hoe sterk hecht iedereen aan oude tradities?

Zonder uitzondering vraagstukken die in het forum aan bod komen. Naober sluit dat af met een serie aanbevelingen om het nieuwe naoberschap op het platteland te versterken. Samen bouwen aan een leefbare toekomst op het platteland, heet het.

Aanpassen

Volgens forumlid en schrijver A.J. Snijders gaat het vooral om aanpassen als je op het platteland gaat wonen. “Ik ben hier later gekomen dan zij die hier woonden. Ik zal er niets van zeggen, ook al stoor ik me aan sommige gebruiken”.

Snijders is een rasechte Amsterdammer en woont sinds 1971 in de Achterhoek. Bij zijn visie sluit de directeur van Stimuland en oud-voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, Ingrid Jansen zich aan. Al vindt ze wel dat boeren ook naar zichzelf moeten kijken. “Boeren zeggen vaak: burgers begrijpen ons niet. Maar is het omgekeerde niet evenzeer het geval?” Jansen signaleert verder dat in de maatschappij geen begrip meer is voor elkaar. “Dat sijpelt ook door naar het platteland, zeker met nieuwkomers erbij”.

Tot elkaar veroordeeld

“Nieuwkomers en oorspronkelijke plattelanders zijn tot elkaar veroordeeld. Dat besef is er te weinig bij beide groeperingen”, constateert forumlid Henk Robben, oud-burgemeester van Wierden en juryvoorzitter van de Mien Naober-prijs. En wetenschapper Joost Gieling stelt vast dat nieuwkomers onbewust vinden dat het zus of zo moet. Allemaal veel te snel en te weinig oog voor gevoeligheden”.

Het debat onder leiding van hoofdredacteur Marsha Walraven wordt vooraf gegaan door een terugblik op 12,5 jaar Naober.

De bijeenkomst 9 november begint om 14.00 uur en wordt gehouden in de NH Kerk te Gorssel. Opgeven kan via info@naober.nl of via https://www.naober.nl/magazine/nieuws/naober-symposium/

Sfeerfoto: Hans Menop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.