Nationale Molendag 2020 gaat niet door

De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendag die op 9 en 10 mei zou plaatsvinden, af te gelasten. De Friese molenaars, verenigd in het Gild Fryske Mounders, sluiten zich daarbij aan.

De drie organisaties volgen het besluit van het kabinet Rutte III om alle samenkomsten, ongeacht de omvang, tot 1 juni te verbieden. De regering wil met de maatregel verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk inperken.

Het evenement wordt ook niet verplaatst naar een later tijdstip in het jaar. Dit vanwege Open Monumentendag op 12 en 13 september. “We roepen alle molens op daaraan mee te doen, uiteraard mits de overheidsrestricties dan zijn opgeheven”, aldus De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars in een persverklaring.

Jammer

De organisaties vinden het jammer dat het jaarlijkse landelijke molenevenement geen doorgang kan vinden.

“Want we willen graag ontvangen op onze molens en dit cultureel erfgoed een podium geven voor jong en oud om kennis te maken met het ambacht van molenaar. De afgelasting is bovendien een teleurstelling voor de vele molenaars en vrijwilligers die zich ieder jaar verheugen op Nationale Molendag. Een groot aantal van hen was al druk bezig met de voorbereidingen. Voor De Hollandsche Molen staat de gezondheid echter voorop. Wij hebben vanaf het begin van de corona-crisis de richtlijnen van de overheid gevolgd en houden ons daar ook nu aan”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen.

Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, is dezelfde mening toegedaan. “Het is niet nodig gezondheidsrisco’s te lopen in verband met het belang van de instandhouding van de molens”.

Beroepsmolenaars

Nederland kent ook beroepsmolenaars, onder wie zo’n 40 korenmolenaars verenigd in het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Hun molens zijn – in een aantal gevallen en onder strikte voorzorgsmaatregelen – wel beperkt geopend. Voor meer informatie klik hier

Foto: Molen De Kat in Uitgeest (foto Wim Giebels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.