Ga naar de inhoud

Nationale Molendag 2023 breekt bezoekersrecord

Met omstreeks 150.000 bezoekers heeft de jongste editie van de Nationale Molendag afgelopen weekeinde een nieuw record gevestigd. Circa 850 molens in heel Nederland openden hun deuren en organiseerden activiteiten van pannenkoeken bakken tot rondleidingen en van concerten tot oud-Hollandse spelletjes.

“Het prachtige weer zal een belangrijke rol hebben gespeeld bij het bereiken van deze mijlpaal,” verklaart directeur-bestuurder Nicole Bakker van De Hollandsche Molen. “Dat dit de 50e Nationale Molendag was en dat wij dit jaar 100 jaar bestaan, heeft allicht ook geholpen”.

Een dergelijk groot evenement kan volgens Bakker niet plaatsvinden zonder inzet van honderden vrijwilligers op en rond de molen. “Wij zijn hen en Het Gilde van Molenaars dankbaar dat er weer zoveel enthousiasme was om al die duizenden belangstellenden te ontvangen”.

Opening
De Hollandsche Molen zet zich al een eeuw lang in voor behoud van monumentale wind- en watermolens. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die vaak ook zijn te bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens daadwerkelijk kunnen draaien en malen.De Nationale Molendag werd afgelopen vrijdag 12 mei feestelijk geopend bij molen De Roos in Delft. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, lichtte samen met de molenaar de vang, waarna de nieuwe wieken van de korenmolen begonnen te draaien.

De Nationale Molendag wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Foto: Op molen Nooit Gedacht in Warnsveld werden de molenaars een handje geholpen bij het kruien. (foto Jan-Willem Houweling).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.