Nationale Zilverdag Schoonhoven op Tweede Pinksterdag

Op 2e Pinksterdag (5 juni) is Schoonhoven (gemeente Krimpenerwaard) the place to be voor zilverliefhebbers en goud- en zilversmeden. Dan wordt in het Zuid-Hollandse plaatsje voor de 33e keer de Nationale Zilverdag gehouden.

In de historische binnenstad ontmoeten tal van vaklieden uit binnen- en buitenland en belangstellenden elkaar van 10.00 uur tot 17.00 uur. In meer dan 140 paviljoens en stands blinkt het zilver de liefhebber tegemoet.

Goud- en zilversmeden tonen hun werk; van de fijnste sieraden tot prachtige kunstwerken. Edelsmeden, graveurs en edelsteenspecialisten onthullen de geheimen van hun vak.

Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen van de Schoonhovense goud- en zilversmeden, lopen binnen bij de Zilvervakschool en het Nederlands Zilvermuseum, genieten van exposities en demonstraties, volgen een workshop of kopen iets moois uit het enorme aanbod.

Zilverhoofdstad

De vele ateliers maken, samen met de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum, van Schoonhoven sinds mensenheugenis dé zilverhoofdstad van Nederland. Al vanaf de 14e eeuw wordt er met het edele materiaal gewerkt. Sindsdien is het plaatsje uitgegroeid tot Creatieve Zilverstad aan de Lek.

Lokale goud- en zilversmeden vervaardigen traditionele maar ook moderne sieraden, gebruiksvoorwerpen en bovenal vrije kunst in zilver. Voorzitter Jan Lindsen van de organiserende Stichting Nationale Zilverdag: “Het culturele evenement is met jaarlijks 20.000 bezoekers het grootste in de regio. Het is bovendien ontmoetingsplek voor branchegenoten. Ieder vakgebied heeft in het stadshart zijn eigen plek. Belangstellenden die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via www.zilverdag.nl”.

Foto: Funky town, 9 vaasjes door Paul de Vries.