NCE-gediplomeerden zetten stap naar restauratievakmanschap

Op Kasteel Doorwerth hebben vijf timmerlieden en een metselaar het diploma Specialist Restauratie Timmeren/Metselen ontvangen. Verantwoordelijk voor de opleiding zijn het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE), het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en het Graafschap College.

Door hun investering in restauratievakmanschap dragen de geslaagde vaklieden en hun werkgevers bij aan het oplossen van het tekort aan vaklieden. Ook opdrachtgevers spelen daarbij een rol.

Projecteider Marcel de Kroon van het Geldersch Landschap en Kasteleen en lid van een van NCE’s klankborgroepen, reikte de diploma’s uit, samen met GRC-directeur Jan Gersen en John van den Heuvel, opleidingscoördinator bij het NCE.

De Kroon: “Het belang van onderwijs en opleiding is in de restauratiepraktijk dagelijks aan de orde. Alle werkzaamheden vereisen specialistische kennis. Het NCE draagt bij aan het ‘in de lucht houden’. Bijvoorbeeld door mee te denken over de inhoud van nieuwe opleidingen. Op onze projecten geven wij – waar het kan – leerlingen de kans het vak te leren”.

Zij-instromer

Timmerman Jasper Lesuis is als zij-instromer vanuit de grafische sector in de restauratie terecht gekomen bij erkend restauratiebouwbedrijf Cuppens +Zn.

“Cuppens heeft me de kans gegeven mezelf te scholen tot restauratietimmerman. De NCE-opleiding bood precies de goede combinatie van theorie en praktijk over bouwstijlen, houtverbindingen en materialen, maar ook andere disciplines die je tegenkomt zoals voegen en leidekken. Restaureren doe je samen. De opleiding heeft me geleerd dat je niet alleen verstand moet hebben van kapconstructies of houtverbindingen, maar dat je het geheel moet begrijpen. In de opleiding heb ik daar zelf over leren nadenken. Nog elke dag ben ik blij met mijn overstap naar de restauratie. Aan het eind van de dag zie je wat je gemaakt hebt”.

De kersverse gediplomeerden zijn restauratietimmerlieden Jacco van Dalfsen (Roald Hans Restauratie), Henk-Jan Klein Brasekamp (Aannemersbedrijf H.J. Ruiterkamp), Jasper Lesuis (Cuppens +Zn Aannemers BV), Jeroen Beelen (Landgoed Mariënwaerdt), Jeffrie Hendriksen (Bouwbedrijf Kreeft) en restauratiemetselaar Silke Draaijer (Bouwbedrijf Hoffman Beltrum).

NCE

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is in 2017 opgericht om de toekomst van het kleinschalige restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het centrum, gesteund door minister Ingrid van Engelshoven (OCW), werkt samen met tal van personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector.

Inmiddels zijn voor 10 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld die aansluiten op de behoeften in het werkveld. De opleidingen worden verspreid over Nederland verzorgd. Zo kan de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen niet alleen gevolgd worden bij het GRC in Arnhem, maar ook bij de BouwSchool Breda en Bouwmensen KWZ in Zaandam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.