NCE levert twaalf professionals restauratie af

Twaalf leerlingen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) mogen zich sinds vrijdag 3 juli professional restauratie noemen. In de feestelijke serre van klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem in Amersfoort overhandigden NCE-voorzitter Flip van de Burgt en coördinator NCE-opleidingen Joop Jansen de diploma’s aan de studenten, die de tweejarige beroepsopleiding met goed gevolg hebben doorlopen.

Coördinator Jansen verklaarde bij die gelegenheid blij te zijn de diploma’s alsnog te hebben kunnen uitreiken. “Door alle coronamaatregelen was het passen en meten. Twee jaar lang vond elke vrijdag een lesdag plaats in Amersfoort en gingen we samen op prachtige excursies. Maar drie maanden geleden werd alles anders. Toen moesten we ineens online les gaan geven. Gelukkig kunnen we vandaag toch samen afsluiten op 1,5 meter en is Nederland nu 12 steengoede professionals restauratie rijker“.

Verdieping

In de tuin van het klooster keken de leerlingen met plezier terug op de opleiding waarin ze verdieping kregen in het restauratievak.

“Een veelzijdige opleiding”, zei Thijs Verstraaten van Aannemingsbedrijf Nico de Bont: “Ik heb veel geleerd over allerlei processen, van opname en voorbereiding tot uitvoering. De historie achter bepaalde materialen, details en uiteraard bouwstijlen. Hierdoor krijg je een andere blik op bepaalde zaken. Met de opgedane kennis kan ik nu betere keuzes maken in een restauratie en kan ik het afgeleverde werk meer op kwaliteit beoordelen”.

Van Den Bosch naar Amersfoort

De opleiding Professional Restauratie begon twee jaar geleden voor het eerst bij het NCE in Amersfoort, nadat zij lange tijd werd gegeven aan het Koning Willem I College in Den Bosch.

De brede opleiding richt zich op het begeleiden van restauratieprojecten en omvat onderwerpen als het opstellen van plannen, het adviseren van eigenaren, vergunnings- en subsidieaanvragen, werkvoorbereiding, calculaties en het handhaven op vergunningen en uitvoeringsvoorwaarden.

“Het was leerzaam”, wist Daniel van Zee van bouwburo Vitruvius: “Het leukste onderdeel vond ik de interactie en gezelligheid in de klas, het was echt één klas”. David Rood van Bouw- en aannemingsbedrijf Kneppers roemde vooral het enthousiasme waarmee de docenten de lessen geven. “Dat maakt dat je veel leert, omdat de stof met passie wordt voorgedragen”.

Een van de elf

De opleiding Professional Restauratie is een van de 11 vakopleidingen van het NCE. De nieuwe editie begint in september 2020. Zie www.erfgoedopleidingen.nl

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ondersteunt restauratiedisciplines (via branchegroepen), die zó kleinschalig zijn, dat opleidingen op maat nodig zijn om instroom, kennis en vakmanschap op peil te houden. Het NCE werkt samen met alle betrokken partijen (branchegroepen, scholen en regionale organisaties) om gezamenlijk maatwerkoplossingen tot stand te brengen en daarmee de toekomst van deze vakdisciplines te borgen.

Geslaagden op een rij

De kersverse ‘professionals restauratie’ zijn Daniel van Zee – gemeente Baarn (Baarn), Christiaan Kiela- Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij (Amersfoort), Thilo Gielis – De Bonth van Hulten (Nieuwkuijk), David Rood – Bouw- en Aannemingsbedrijf Kneppers (Amsterdam), Samim Mahbubi -3BM Bouwtechniek (Zwijndrecht), Thijs Verstraaten – Aannemingsbedrijf Nico de Bont (Vught), Rob van Dartel en Dennis Oomen – Bouwbedrijf Balemans (Breda), Wouter Strien – Peters Bouwkundig Adviesburo (Milsbeek), Merlin Seutter – Bureau Merlin Bouwtoezicht (Nijmegen), Leon van Berkel – Wittebouw (Amsterdam) en Remco Bemmel – Aannemersbedrijf Legemaat van Elst (Woudenberg).

Foto: De 12 studenten vanuit 11 werkgevers met hun diploma opleiding Professional Restauratie van Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Locatie Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem, Amersfoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.