Ga naar de inhoud

Nederland en Japan werken nauwer samen aan cultureel erfgoed

nederland

bezoek_aan_keramiekoven_japan

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft met Japan afspraken gemaakt over nauwere samenwerking tussen beide landen op het gebied van cultureel erfgoed. Japan behoort tot de prioriteitslanden in het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid van Nederland.

RCE-directeur Cees van ’t Veen en directeur Hiroyuki Shimatani van het Kyushi National museum hebben kortgeleden tijdens een bezoek van Van ’t Veen aan Japan een overeenkomst getekend om de samenwerking te bekrachtigen.

Speerpunt in de samenwerking is het maritiem erfgoed, waar een aantal concrete projecten voor van de grond wordt getild. Tijdens het bezoek was in Tokyo ook een Japanse versie van de tentoonstelling Herbestemming in Nederland te zien.

Wrak

Een van de projecten waar al concreet aan gewerkt wordt is het scheepswrak Van Bosse uit 1854. Dit is het enige Nederlandse wrak in Japan waarvan de locatie bekend is, en de vindplaats beschermd.

Het schip werd gebouwd in Duitsland, maar geregistreerd bij de Nederlandse eigenaar in Rotterdam. Onderweg van Singapore naar Shanghai verging het schip tijdens een storm in 1857 bij Tarama eiland (Okinawa). Alle 27 bemanningsleden werden gered. Zij brachten maanden door in Okinawa en integreerden in de lokale gemeenschap. Er zijn plannen de plek te promoten en toegankelijk te maken voor publiek.

Sporen

Nederland heeft een rijke geschiedenis waarin relaties met andere landen een belangrijke rol hebben gespeeld.

Als maritieme handelsnatie, koloniaal heerser en land van migranten en internationale topkunstenaars en -architecten heeft Nederland over de hele wereld sporen nagelaten. Andersom hebben andere landen en culturen hun sporen in Nederland getrokken.

Samen met tien partnerlanden, waaronder Japan, werkt de RCE aan een duurzame toekomst voor dit gedeelde cultureel erfgoed. Dat doet zij door het geven van training en advies en het aanbieden van hulpmiddelen. Met het Programma Gedeeld Cultureel Erfgoed voert de rijksdienst een deel van het beleid uit dat de Nederlandse overheid voor dit gemeenschappelijke erfgoed heeft opgesteld.

Foto: Directeur Cees van ’t Veen van de RCE op bezoek bij de fameuze keramiekoven in Kyushu, Japan.