Ga naar de inhoud

Nederland geeft Peru bijzondere lijkwade terug

Een lijkwade heeft zijn weg teruggevonden naar Peru. Donné Slangen, directeur-generaal Natuur en Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het culturele erfgoed vandaag (vrijdag 15 september) overhandigd aan Marisol Agüero Colunga, ambassadeur van Peru. De lijkwade, bestaande uit fragmenten textiel en touw, was via een spijtoptant in bezit gekomen van het ministerie.

Anoniem ingeleverd

De lijkwade blijkt anoniem te zijn ingeleverd in de CITES inleverbak bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is het verdrag dat de internationale handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert en indien nodig verbiedt.

Doel is te voorkomen dat de soort in het wild uitsterft als gevolg van internationale handel. De inleverbak biedt de mogelijkheid om voorwerpen gemaakt van bedreigde dier- en plantsoorten die niet verkocht of overgedragen mogen worden, vrijwillig en anoniem in te leveren. Voorbeelden zijn slangenleren schoenen, koraal, ivoren beeldjes, voorwerpen verkregen uit een erfenis of mogelijk (illegaal) meegenomen van vakantie.

Spijt

Bij de lijkwade was een briefje gevoegd. Hierop stond aangegeven dat de lijkwade was meegenomen uit Peru en dat de persoon in kwestie daar achteraf spijt van heeft. Ook al is de inleverbak niet voor een lijkwade bedoeld, zegt de Nederlandse CITES Management Autoriteit verheugd te zijn om via deze ongebruikelijke route een bijdrage te kunnen leveren aan teruggave van dit voorwerp dat van groot belang is voor het Peruaanse culturele erfgoed.

Onderzoek

Na de vondst in de inleverbak is contact opgenomen met de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Zij deed vervolgens onderzoek samen met een expert van de Universiteit Leiden.

Daaruit bleek dat het gaat om een zogeheten ‘mummiebundel’, textiel waarin overledenen werden gewikkeld, alvorens te worden begraven. De Peruaanse autoriteiten gaven aan dat de lijkwade authentiek is en valt onder het wettelijk beschermde erfgoed van Peru. Zij verzochten om teruggave. Aldus geschiedde. Directeur Alfred Roos van de inspectie en ambassadeur Dewi van de Weerd (Internationale Culturele Samenwerking) waren bij de restitutie aanwezig.

Rijk cultureel erfgoed

Het erfgoed van Peru is bijzonder rijk. Veel culturele voorwerpen zijn echter door middel van plundering geroofd en onrechtmatig uitgevoerd om deze te verkopen.

Teruggave van de lijkwade vond plaats in de geest van het UNESCO-Verdrag 1970, dat beoogt illegale handel in cultuurgoederen tegen te gaan. Nederland houdt zich sinds 17 oktober 2009 aan de regels van het verdrag. Een van de verplichtingen is dat landen die zijn aangesloten elkaar bijstaan wanneer onrechtmatig uitgevoerde voorwerpen worden ontdekt. De Peruaanse autoriteiten spraken tijdens de ceremonie hun waardering uit over de teruggave van het cultuurgoed.

Foto: Donné Slangen, directeur-generaal  Natuur en Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de lijkwade vandaag overhandigd aan de ambassadeur van Peru, Marisol Agüero Colunga. 

 

1 reactie op “Nederland geeft Peru bijzondere lijkwade terug”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.