Nederland kleurt paars: ‘Kanker draag je niet alleen’

Vandaag, donderdag 4 februari, kleurt Nederland paars vanwege Wereld Kanker Dag. Dat gebeurt als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die door kanker wordt geraakt.

Paleis Soestdijk in Baarn en de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer en Den Haag slaan met duizenden mensen in het land de handen ineen om te laten zien ‘dat je kanker niet alleen draagt’.

Wereld Kanker Dag

Sinds 2016 attendeert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op Wereld Kanker Dag met de campagne Kanker draag je niet alleen op de persoonlijke impact van de ziekte en op het belang van preventie, vroege opsporing, behandeling en nazorg. Onderdeel van de campagne is een paars lintje met diezelfde boodschap.

Paars lintje

Het lintje wordt gedragen als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die geraakt is door kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dragen veel mensen het lintje ook uit dankbaarheid aan iedereen die er voor hen is of was in moeilijke tijden.

Verlichting

Paleis Soestdijk en de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer en Den Haag zetten de actie kracht bij door verschillende locaties paars te verlichten.

Directeur Frans van der Avert van Paleis Soestdijk I Made by Holland ondersteunt het initiatief van harte. “Met het paars uitlichten van het paleis dragen we bij aan Wereld Kanker Dag. Het landgoed wordt de komende jaren gerestaureerd en gerenoveerd. Naast de historie wordt op interactieve wijze ingezoomd op de thema’s water, energie, voeding en gezondheid. Nederlandse innovaties, ook op het gebied van oncologie”.

Op het bord

Chefkok Mathijs Vrieze, ambassadeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vraagt samen met een groep foodbloggers eveneens aandacht voor Wereld Kanker Dag. Hij doet dat door bijzondere recepten met paarse ingrediënten te delen via social media.

Corona

Stilstaan bij Wereld Kanker Dag is vooral dit jaar bijzonder. Het coronavirus heeft grote gevolgen voor iedereen, vooral voor kwetsbare personen zoals kankerpatiënten. Het is daarom volgens het onderzoekfonds extra belangrijk die mensen en hun naasten steun te laten zien.

Cijfers

Elk jaar krijgen in Nederland ruim 110.000 mensen de diagnose kanker. Meer dan 700.000 mensen, bij wie de ziekte in de afgelopen 20 jaar is vastgesteld, leven met de gevolgen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Wij zijn ontroerd door de ingrijpende verhalen die mensen met ons deelden in de aanloop naar Wereld Kanker Dag. Er zijn geen woorden voor wat kanker met ons doet. Wij zijn blij en dankbaar dat met het paarse lintje, en de prachtige samenwerking met Paleis Soestdijk en de verschillende gemeenten, wij steun kunnen betuigen aan iedereen die wordt geraakt door kanker”.

Locaties

De locaties die paars verlicht worden, zijn:

  • Paleis Soestdijk in Baarn, vanaf 18.00 uur;
  • De Grote of Sint Bavokerk in Haarlem, vanaf 18.00 uur;
  • Korenmolen de Eersteling in Hoofddorp, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari);
  • Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari);
  • De Stompe Toren in Spaarnwoude, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari);
  • Servicecentrum in Halfweg, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari);
  • SugarCity in Halfweg, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari);
  • De Grote Marktstraat in Den Haag, om 17.30 uur.

Op de Facebookpagina van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds delen mensen sinds januari hun motivatie voor het dragen van het paarse lintje. Op Wereld Kanker Dag plaatsen ze foto’s met het lintje.

Op wkof.nl/levensverhalen vertelt menigeen zijn of haar levensverhaal. Daar ook staan artikelen over kanker in tijden van corona.

Foto: Paleis Soestdijk staat vanavond paars in het licht (foto Nufotograferen).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.