Nederlanders: hulde aan natuur in eigen tuin

Uit het Nationaal Tuinonderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat 81 procent van de deelnemers iets extra’s wil doen, zo is vandaag (donderdag 28 mei) bekend gemaakt. De vereniging verkende de ruimte voor natuur in Nederlandse tuinen. Liefst 43.942 mensen vulden de enquête in.

Dat grote aantal laat volgens Natuurmonumenten zien dat ‘de groene tuin’ actueel is. “Goed nieuws. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin, als daar meer ruimte komt voor natuur, profiteren veel planten en dieren daarvan”.

Herwaardering

Door de uitbraak van het virus corona lijkt een herwaardering van de natuur te ontstaan. “Meer dan ooit werken mensen in de tuin en genieten ze van alles wat dicht bij huis groeit, bloeit, zoemt en fladdert”, zegt Mathiska Lont, boswachter bij Natuurmonumenten.

“Nederlandse én internationale onderzoeken tonen keer op keer aan dat insecten dramatisch afnemen. In de natuur hangt alles met elkaar samen: zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in ons land is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker in stedelijke omgeving, voor biodiversiteit van groot belang”.

Grote bereidheid

Respondenten in het onderzoek is gevraagd of ze in hun tuin een rommelhoekje willen maken, een waterbak neerzetten en/of een nestkast of insectenhotel ophangen.

Niet minder dan 81 procent zegt ‘ja’. Natuurmonumenten: “Het betreft kleine aanpassingen, maar voor dieren van grote waarde. Koolmezen, egels, bijen of vlinders vinden zo voedsel, veiligheid en de mogelijkheid zich voort te planten. De tuin is dan niet alleen een plek voor een kop koffie op het terras of barbecue, maar ook een aantrekkelijker leefgebied voor dieren”.

Hoe ouder hoe groener

Opvallende uitkomst uit het Nationaal Tuinonderzoek is dat ouderen een groenere tuin hebben. 67 procent van de mensen boven 50 jaar heeft minder dan de helft van de tuin betegeld, tegenover 48 procent van de jeugdigen.

Maar volgens Natuurmonumenten is er hoop. Juist de jongere generatie heeft grote ambitie om natuur meer ruimte te geven. 63 procent van de mensen onder 50 jaar wil het komend jaar in eigen tuin bestrating of schuttingen vervangen door groen.

The sky is de limit

Zorgen zijn er over het verwijderen van tegels en die te vervangen door planten. Veel respondenten geven aan dat ruimtegebrek reden is een flink stuk betegeld te houden. Boswachter Lont: “Maar daar is een oplossing voor. Ga bij weinig ruimte omhoog”.

Menigeen ziet dat ook in; van degenen die nu nog een kale schutting of muur hebben, geeft zestig procent aan dat ze die het komend jaar willen laten begroeien (53 procent) of vervangen door struiken of een heg (6 procent).

“Een klimop neemt amper meer ruimte in dan een kale schutting. Hij biedt ons verkoeling en voor veel vogels is het een prima plek om een nestje in te bouwen”.

Natuurgebied in het klein

Nederland is rijk aan landschappen: bos, kwelders, heide, stuifzand en grasland. Er komen circa 28.000 diersoorten voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten.

De vereniging Natuurmonumenten werkt er hard aan die gebieden te beschermen en te behouden. Maar ook tuinen vormen een belangrijk ‘landschap’ waar veel dieren kunnen wonen.

Mathiska Lont: “We willen mensen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen voor de natuur. Een struik, een waterbak, een nestkastje. Insecten en vogels maak je er heel blij. Waarom zou je het dan níet doen”?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.