Nederlands fraaiste stadspoorten op eerstedagenvelop

Met de postzegelserie Mooi Nederland wordt aandacht geschonken aan toonaangevende stadspoorten in ons land. De reeks is op maandag 4 juni aangevuld met de stadspoorten van Culemborg en Zierikzee. Beide zijn een vervolg op eerder uitgekomen postzegels met de poorten van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem.

De serie Mooi Nederland besteedt aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Na zegels over streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen en beek- en rivierdalen, valt dit jaar de eer te beurt aan stadspoorten. Speciaal voor de reeks ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop.

Foto’s

Ontwerper Ingmar Birza van Birza Design: “We hebben van de vijf stadspoorten foto’s gemaakt. Ook omdat op de zegels tekeningen te zien zijn, vormt een foto een uitstekende aanvulling. Het postzegelvel van de Mooi Nederland-serie neemt een groot deel van de envelop in beslag. Dankzij het verticale karakter van de poorten is er ruimte voor beeld dat bijna de hele hoogte van de envelop heeft. Door de contour van een poort (in dit geval de Dijkpoort in Hattem) te gebruiken als kader voor de foto van een andere poort (De Binnenpoort van Culemborg), ontstaat een speels geheel met een extra inhoudelijke laag. De Gevangenpoort in Bergen op Zoom stond model voor het stempel”.

Versterkte woonplaatsen

Vestingsteden waren versterkte woonplaatsen waarvan de omwalling in de 14e – 18e eeuw werd aangelegd om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Stadsmuren van de vestingsteden dienden als doorgang.

Vooral in de 19e eeuw zijn tal van oude stadspoorten afgebroken na opheffing van de vestingstatus van veel steden. Nederland kent nog circa zestig stadspoorten. De postzegelvellen uit de reeks Mooi Nederland over stadspoorten zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. Voor de eerstedagenvelop tekende Digidee concept en ontwerp.