Ga naar de inhoud

Nederlandse musea in de race voor designprijs

De nieuwe locatie van het Nederlands Mijnmuseum in het hart van Heerlen maakt in de categorie Public Space kans op een van de meest prestigieuze design prijzen ter wereld: de SBID International Design Awards 2022. In dezelfde categorie is ook het Artis Groote Museum in Amsterdam genomineerd. In totaal zijn voor de onderscheiding tien organisaties voorgedragen.

In zijn eerstvolgende uitgave, verschijning vanaf 12 augustus, publiceert magazine MONUMENTAAL een rijk geïllustreerde reportage over het Artis Groote Museum, dat na een ingrijpende restauratie en verbouwing kortgeleden met enig ceremonieel is geopend door koningin Maxima. Kossmanndejong maakte het tentoonstellingsontwerp en ontwikkelde het concept samen met Artis.

Ga stemmen

Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen sleepte zijn SBID-nominatie in de wacht, dankzij het ontwerp van de Utrechtse tentoonstellingsmaker Tinker imagineers. Een jury bepaalt, maar publieksstemmen tellen voor 30 procent mee. Het museum roept daarom op massaal te stemmen.

Het nieuwe Nederlands Mijnmuseum opende op 1 mei voor publiek. Het concept verenigt verhalen uit het rijke mijnverleden met de oorspronkelijke functie van het monumentale gebouw: een mijnwerkerswarenhuis. De museale objecten worden op stijlvolle wijze geëtaleerd.

Mijnverleden

Het mijnverleden van Nederland speelde zich af in de voormalige Mijnstreek, rond Geleen en in Oostelijk Zuid-Limburg. Dat was niet alleen een ondergronds verhaal, want de massale steenkoolindustrie had ook bovengronds grote gevolgen.

Het landschap veranderde door industriële gebouwen en mijnsteenbergen, dorpen groeiden in recordtempo uit tot welvarende steden en de Mijnstreek werd door arbeidsimmigratie een van eerste melting pots van Nederland. Het mijnverleden had ook een duistere kant, die zich uitte in mijnrampen, stoflongen, mijnschade en de vergaande gevolgen van de mijnsluiting.

Museumconcept

Het was volgens de Limburgse initiatiefnemers een uitdaging om dit kleurrijke verleden met de vele, verschillende verhalen op publieksvriendelijke manier te verwerken in een museumconcept en een tentoonstellingsontwerp.

De vier verdiepingen van het museum in Heerlen kregen daarom elk een kleur die de verhalen opdeelt en begrijpelijk maakt. Bezoekers beginnen bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerkers wordt gepresenteerd. De eerste etage, ‘Goud’, weerspiegelt bijna tastbaar de welvaart die de steenkoolindustrie bracht. ‘Grauw’, de tweede verdieping, toont de schrikbarende keerzijde van de medaille en de bovenste etage, ‘Kleur’, neemt bezoekers mee in de transitie en toekomst van de voormalige Mijnstreek.

Enthousiaste reacties

Dat het museumconcept en het tentoonstellingsontwerp in Heerlen goed ontvangen worden, blijkt niet alleen uit de vele enthousiaste reacties van bezoekers, maar nu ook uit de nominatie voor de internationale prijs.

Naast het Nederlands Mijnmuseum en het Groote Museum Artis in Amsterdam zijn in de categorie Public Space wereldwijd acht organisaties in de race, waaronder musea in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, China, Canada en New York. Op 21 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Stemmen kan tot en met 24 augustus via deze link: www.sbidawards.com/finalistcategory/10-public-space/

Foto: Bezoekers beginnen in het Nederlands Mijnmuseum bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerker wordt gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.