Meteen naar de inhoud

Nederlandse vestingstad wint aan populariteit

Nederland telt 159 vestingsteden, de een meer bekend dan de ander, de een beter behouden dan de ander. Het coronatijdperk met als gevolg meer vakanties en uitstapjes in eigen land, heeft het historisch besef en de waardering voor het vaderlandse erfgoed vergroot.

De verkiezing van de mooiste vestingstad in 2021 – Gorinchem – en de groeiende aandacht voor forten en waterlinies gevoed door de UNESCO Werelderfgoed toekenning van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie als gezamenlijk werelderfgoed Hollandse Waterlinies, droegen bij aan herwaardering van de Nederlandse vestingstad.

Voor de Stichting Liniebreed Ondernemen aanleiding eenmalig een nieuw magazine uit te geven: VESTING! Lees het gratis op forten.nl

 Erfgoed opgepoetst

Almaar meer vestingsteden poetsen hun erfgoed op, mede door het slim combineren van duurzaamheidsopgaven, de behoefte aan waterberging en de herinrichting van groene ruimte, investeren in de herinrichting en restauratie van historische onderdelen van de vestingstad.

De Stichting Liniebreed Ondernemen werd ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan het bestaan, de mogelijkheden en herbestemming van forten en waterlinies. De organisatie groeide uit tot een stevige beweging die forten, waterlinies, vestingsteden, bunkers en Romeinse Limes-, Atlantikwall- en Koude Oorlog locaties midden in de maatschappij zet en recreatief, educatief en zakelijk gebruik stimuleert.

De website forten.nl geeft een overzicht van nagenoeg al het verdedigingserfgoed in Nederland en dat wat je er kunt vinden of doen.

Jubilea

Anno 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar, wordt het Rampjaar 1672 herdacht, bestaat Utrecht 900 jaar, Woerden 650 jaar, bestaan Steenbergen en Gouda 750 jaar en viert Brielle 450 jaar vrijheid. Ook wordt de Geboorte van Nederland (1572) herdacht. Bij al deze gebeurtenissen spelen vestingsteden een hoofdrol.

Om de krachten van vestingsteden en waterlinies te bundelen, vatte Liniebreed het idee op, om het magazine VESTING! uit te brengen. Hoofddoel: een breed publiek te laten weten dat je echt niet naar het buitenland hoeft om uiterst aantrekkelijke vestingsteden te bezoeken. Stichtingsdirecteur Juke van Nieuwkerk: “Het blijft bijzonder dat we vol bewondering zijn over een oude gefortificeerde vestingstad in het buitenland en er in eigen land onwetend aan voorbij rijden”.

VESTING! verhaalt over uitzonderlijke steden binnen de landsgrenzen, hun historie en de mogelijkheden vandaag de dag. Het blad is gratis mee te nemen bij publieksbalies van vestinggemeenten, VVV’s en diverse forten en musea. Ook kan VESTING online worden gelezen op forten.nl

Het tijdschrift verschijnt vanaf 10 juni bovendien als bijlage bij de juni-editie 2022 van magazine MONUMENTAAL.

 Foto: Marinehaven vesting Hellevoetsluis.

 

1 reactie op “Nederlandse vestingstad wint aan populariteit”

  1. Prachtig dat de vestingsteden nu ook in de belangstelling komen te staan. Waterberging en de (her)inrichting van de groene ruimtes alleen al zullen de historische stadjes erg opknappen.
    Oldenburgers.nl hopen hier in welke vorm dan ook te mogen adviseren en aan mee te mogen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: