Neelie Kroes voorzitter jury 15e editie Beste gebouw

De 15e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – gaat 22 januari van start. Vanaf die dag zijn architecten en opdrachtgevers uitgenodigd hun beste gebouw op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden.

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury met Neelie Kroes als voorzitter. De jury beoordeelt de gebouwen in de categorieën Identiteit en Icoonwaarde, Leefbaarheid en Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De prijsuitreiking is op 14 mei 2020.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.

Vorig jaar was de Amsterdamse Noord/Zuidlijn (BenthemCrouwel) volgens de vakjury het Beste Gebouw van Nederland. De Publieksprijs ging naar de Tilburgse LocHal, ontworpen door Civic en Braaksma & Roos.

Niet de mooiste, maar beste gebouwen

Neelie Kroes zegt uit te zien naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. Voor de discussie over architectuur lijkt het haar waardevol dat gebouwen niet alleen worden beoordeeld op schoonheid en duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook op hun meerwaarde met betrekking tot leefbaarheid of werkgeluk. “Wat dat betreft zijn de meest impactvolle gebouwen voor mij de beste gebouwen”.

Blij

BNA-directeur Fred Schoorl is ‘heel blij’ met Kroes als eminent juryvoorzitter.

“Zij kan als oud-minister met gezag spreken over de inrichting van Nederland, staat middenin de technologische ontwikkeling en inclusiviteitsdiscussie en toont zich enthousiast over innovatief ondernemerschap. Zaken die bij de BNA Beste Gebouw-verkiezing van belang zijn. Overigens: wij kiezen om en om ieder jaar voor een vrouwelijke of mannelijke voorzitter. Dat spreekt haar ook zeer aan, denk ik”.

Foto: De jury van de 15e editie van het Beste Gebouw van het Jaar in beeld. Van linksboven naar rechtsonder: Rob van Kalmthout (directeur Concepten bij Heijmans Vastgoed), voorzitter Neelie Kroes, Emile Spek (directeur Huisvesting en Techniek bij het AMC), Saartje van der Made (architect en partner bij BenthemCrouwel), Ronald Schleurholts (architect en partner bij Cepezed) en Jolijn Valk (architect en eigenaar bij Urban Echoes).

 

 

1 thought on “Neelie Kroes voorzitter jury 15e editie Beste gebouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.