Kaper afdelingshoofd Monumenten en Archeologie Amsterdam

Jorien Kaper is begonnen als afdelingshoofd Monumenten en Archeologie (MenA) van de gemeente Amsterdam. De afdeling is sinds dit jaar onderdeel van de directie Ruimte en Duurzaamheid.

Jorien Kaper (1971) was hiervoor afdelingshoofd Economie, Cultuur en Erfgoed van de gemeente Haarlem. Vanaf 2018 was ze hoofd van een bredere afdeling: Economie, Cultuur, Duurzaamheid en Wonen voor de gemeentes Haarlem en Zandvoort. Ook werkte ze vanuit Haarlem veel samen in de Metropool Regio Amsterdam (MRA).

Kaper deed eerder ervaring op bij Cultuur en Erfgoed van de gemeente Delft. Van 2006 tot en met 2008 was zij straatmanager in de Ferdinand Bolstraat, de Van Woustraat en de Javastraat te Amsterdam.

Eer

Kaper vindt het een eer om zich in Amsterdam en Weesp, de grootste monumentengemeente van het land, in te mogen zetten voor Monumenten en Archeologie en de verbinding te leggen met andere afdelingen en beleidsvelden in de hoofdstad.

“Maar ook met externe partijen, zoals de vele organisaties in de erfgoedwereld”, verklaart zij. “Samen met de medewerkers van MenA leg ik graag contact met bewoners en partijen die ermee bezig zijn. Erfgoed verbindt ons met het verleden vanuit het nu. Ik houd van erfgoed, archeologie, architectuur en stedelijke ontwikkeling, en heb hierover de afgelopen jaren veel kennis opgedaan in mijn werk in Haarlem en Delft. Ik zie er naar uit het mooie erfgoed van Amsterdam en Weesp nog beter voor het voetlicht te kunnen brengen”.

Kans

Dat Monumenten en Archeologie onderdeel is van Ruimte en Duurzaamheid wordt in de Nederlandse hoofdstad gezien als een belangrijke ontwikkeling en een kans om integraal uitvoering te geven aan het lokale erfgoedbeleid.

De komende tijd wordt bijvoorbeeld de bestuursopdracht ‘Erfgoed in een dynamische stad’ opgepakt die ervoor moet zorgen, dat erfgoedwaarden tijdig in beeld komen, beter beschermd worden en beter verankerd zijn in het proces van ruimtelijke planvorming.

Monumenten en Archeologie blijft gevestigd in De Bazel, Vijzelstraat 32, Amsterdam. www.amsterdam.nl/erfgoed

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.