Nieuw hoofdstuk gemeentehuis Heindonk

Het voormalige gemeentehuis van Heindonk in Vlaanderen heeft met zijn rijke historie en gunstige ligging alle troeven in handen om een nieuw hoofdstuk te beginnen.

De gemeente Willebroek, eigenaar van het gebouw, en de Stichting Kempens Landschap hebben daartoe een beheersovereenkomst afgesloten. Inzet: een herbestemmingsonderzoek en een restauratietraject.

Boeiende geschiedenis

Het voormalige gemeentehuis van Heindonk heeft een boeiende geschiedenis. Het oudste deel werd aan het einde van de vijftiende eeuw opgericht als kapel voor het Augustinessenklooster Vredendaal.

“In de zeventiende eeuw deed het gebouw dienst als parochiekerk van Heindonk”, weet schepen Maaike Bradt. “In 1856 is de kerk grondig verbouwd en uitgebreid tot gemeentehuis met aanpalend een dorpsschooltje en een onderwijzerswoning. Het kenmerkende traptorentje is toen aan het geheel toegevoegd. Later was de begane grond een ontmoetingscentrum en werd de school tijdelijk ingericht als bibliotheek. Sinds 1990 verhuisde het gemeentehuis en stond het gebouw nagenoeg leeg”.

Beheer

De Stichting Kempens Landschap neemt het beheer van het beschermde monument de komende jaren op zich.

Volgens Jan De Haes, covoorzitter van het Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, zet de stichting graag haar expertise in om ‘een duurzame en haalbare toekomst’ uit te zetten voor het gebouw.

“Als eerste stap wordt het monument onderzocht in een herbestemmingsonderzoek, dat grotendeels gesubsidieerd zal zijn door het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente financiert het onderzoek en de latere restauratiewerken en blijft gedurende het hele proces nauw betrokken”.

Architect

Binnenkort begint de zoektocht naar de aanstelling van een bekwame architect. Die zal de nodige onderzoeken moeten uitvoeren om de mogelijke nieuwe functies en erfgoedwaarde in kaart te brengen.

“Daarna kunnen toekomstscenario’s voor het monument geëvalueerd worden. Het gebouw staat al jaren leeg en verdient een waardige bestemming. Hoe die zal worden ingevuld, kan nog niet worden voorspeld. De nieuwe functie moet passen bij het monument en de historische omgeving, maar ook het kostenplaatje moet kloppen”, verklaart Kathleen Helsen, eveneens covoorzitter van het Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen.

Vertrouwen

Burgemeester Eddy Bevers van Willebroek ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

“Het voormalige gemeentehuis bevindt zich op een prachtige locatie. Het dorpsplein is 2015 aangelegd met het kunstwerk ‘Finally Home’. In de waterrijke omgeving zijn daarnaast verschillende aantrekkingsfactoren te vinden. Ook de historische uitstraling van het gebouw is een belangrijke troef. Wie de optelsom maakt, weet dat dit project een pareltje wordt”.

Foto: Voorzijde van het voormalige gemeentehuis van Heindonk, Willebroek, gezien door het kunstwerk ‘Finally Home’ (foto Stichting Kempens Landschap).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.