Ga naar de inhoud

Nieuw ingericht ’t Zand in Brugge feestelijk heropend

‘t Zand in Brugge is feestelijk heropend. Het grootste plein in het centrum van de Vlaamse stad is de afgelopen maanden naar ontwerp van West 8 volledig opnieuw ingericht.

’t Zand is (samen met de Vrijdagmarkt) getransformeerd naar een elegant, multifunctioneel en eigentijds plein, dat weer volwaardig deel uitmaakt van de door UNESCO als Werelderfgoed aangemerkte binnenstad.

Ontmoetingsruimte

De nieuwe inrichting geeft invulling aan de betekenis van het plein als stedelijke ontmoetingsruimte. Omdat er met grote regelmaat evenementen plaatsvinden, is het hart open gehouden.

Langs de randen staan tientallen linden in dubbele rijen die zorgen voor een intieme sfeer. Die opzet maakt het plein aantrekkelijk en gezellig voor dagelijks gebruik, terwijl er voldoende ruimte is voor de wekelijkse markt, festivals en andere momenten waarop de Bruggelingen bijeenkomen. De aantrekkingskracht voor bezoekers is verder versterkt door het gemotoriseerde verkeer rond het plein in te perken.

Langs de oostkant van ’t Zand loopt een historische rei, die gelijktijdig met de herinrichting beter zichtbaar en toegankelijk is gemaakt. Een deel van de kades is daartoe vervangen door stenen trappen en een houten vlonder aan het water. Daarmee heeft de stad een extra ontmoetingsplek gekregen.

Verbindende schakel

De geschiedenis van ’t Zand gaat terug tot de Middeleeuwen. Een opeenvolging van ingrepen – spoortracé, weginfrastructuur, de overwelving van de reien – leidden ertoe dat het plein zijn relatie met het middeleeuwse stadsweefsel verloor en zelfs als barrière werd ervaren.

Bij de herinrichting zijn daarom historische verbindingen, zoals die tussen de Boeveriestraat en de Zuidzandstraat, hersteld. Aan de zuidkant is een groene verbinding gemaakt met het Koning Albert I park. Het Concertgebouw Brugge van de architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem is daardoor ingebed in landschappelijke context. Alle pleinwanden zijn in het ontwerp gelijkwaardig behandeld. Bij elkaar zorgen de ingrepen dat het plein weer als schakel tussen de verschillende stedelijke ruimtes van Brugge functioneert.

Mozaïek van bestrating

De bestrating van het plein is als een mozaïek van vlakken gelegd in een variatie van granietklinkers die per vlak verschillen van kleur, afwerking en legverband. Dit moziaïek biedt naast een speelse ruimtelijke opdeling ook een helder organisatiepatroon voor de opstelling van de wekelijkse markt.

Onder een deel van het plein ligt op geringe diepte een parkeergarage. Daarom zijn op een aantal plekken bomen geplant in speciale constructies die ook als zitelementen fungeren. Verspreid over het plein versterken deze ‘boombanken’ de groene uitstraling. Hun afwerking bestaat uit dezelfde granietsoorten als de pleinverharding, gecombineerd met houten elementen die de banken een zacht karakter geven en het zitcomfort verhogen.

Verlichting en faciliteiten

’t Zand is volledig ingericht met verlichting uit de Olivio serie die door West 8 in samenwerking met Selux is ontwikkeld. In het lichtplan zijn verschillende maten en composities uit deze serie toegepast.

De entrees tot de ondergrondse fietsenstalling zijn aantrekkelijker en veiliger gemaakt. Ook is de capaciteit van de stalling verhoogd zodat op het plein geen fietsen meer geparkeerd hoeven te worden. Eveneens is het gebruikscomfort van andere voorzieningen zoals afvalcontainers en openbare toiletten verbeterd. De hoge kwaliteit van de pleininrichting is zo tot in de details doorgevoerd.

West 8 kwam in 2015 als winnaar uit de bus bij de door de Stad Brugge uitgeschreven ontwerpwedstrijd [https://www.brugge.be/files/uploads/document/t-nieuwe-zand-boek.pdf] voor ‘t Zand. De werkzaamheden aan het plein hebben twee jaar geduurd en kostten in totaal 9 miljoen euro. De opening van ’t Zand trok zaterdag 1 september ruim tienduizend bezoekers, die zich vermaakten met muziek-, theater-, dans- en street art-optredens.

Foto: Matthias Desmet © Stad Brugge